Exchanges of strontium on clinoptilolite zeolite
Klinoptilolit zeoliti üzerinde stronsiyum değişimi
  1. Tez No: 143261
  2. Yazar: ÖZKAN GÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYRETTİN YÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Clinoptilolite, Strontium removal and Cesium removal, Ion exchange
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Sr-90 ve Cs-137, nükleer reaktörlerde tüketilen yakıtın ısıl soğuma işlemine tabi tutulması aşamasında oluşurlar ve arıtılması gereken orta-düzey nükleer atıkların temel kaynağıdırlar. Radyoizotopların sulu nükleer atıklardan temizlenmesinde inorganik iyon değiştiricilerinin kullanılmasının temel nedenleri yüksek seçicilik, radyasyon ve sıcağa karşı dayanıklılık, düşük maliyet ve beton karma ile uyumlu olmalarıdır. Klinoptilolit ve benzeri aluminosilikat zeolit iyon değiştiricileri nükleer endüstrisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada, stronsiyum ve sezyum iyonlarının kolonda Gördes klinoptiloliti kullanılarak verimli bir şekilde tutulabilmesi için gereken koşullar incelenmiştir. Değişik koşullar altında salıverme kapasitesi stronsiyum için 0 meq/g ile 0.4038 meq/g arasında, sezyum içinse 0.1 178 meq/g ile 0.7800 meq/g arasında değişmektedir. Zeolitin katyonik formunun salıverme kapasitesi üzerindeki etkisi de araştırılmıştır. Hem stronsiyum hem de sezyum için sodyum formuna geçirilmiş klinoptilolitin orijinal formuna göre tutma kapasitesi yönünden daha iyi sonuçlar verdiği gözlenmiştir. Ayrıca besleme çözeltisinde kalsiyum iyonları bulunmasının salıverme kapasitesi üzerindeki etkisi araştırılmış, besleme çözeltisi içerisinde kalsiyum bulunması durumunda stronsiyum için tutma kapasitesi sıfıra çok yaklaşmış sezyum içinse önemli ölçüde azalmıştır. Anahtar Kelimeler : Klinoptilolit, Stronsiyum & Sezyum Arıtımı, İyon Değişimi
Özet (Çeviri)
Sr-90 and Cs-137, nuclear fission products, are the major sources of medium-level radioactive waste which must be decontaminated. Inorganic ion exchangers are the preferred materials to eliminate radioisotopes from aqueous nuclear waste because of their high selectivity, radiation and thermal stability, low cost and likely compatibility with cement containment. Clinoptilolite and other zeolites are widely used in nuclear industry for the removal of radioisotopes from aqueous nuclear waste. In this study, the performance of local clinoptilolite zeolite from Gördes region has been investigated so as to determine the conditions under which it can be used effectively in the column for strontium and cesium removal. It was found that under different loading conditions, breakthrough capacity varied from 0 to 0.4078 meq/g for strontium removal, breakthrough capacity varied from 0.1178 to 0.7800 meq/g for cesium removal. It was also determined that the increase of the flow rate reduced the exchange capacity of the bed. Effect of cationic form of the zeolite (Na-CLI: Sodium form of clinoptilolite and Original-CLI: Original form of clinoptilolite) on the breakthrough capacity was also searched. It was observed that Na-CLI performed much better for the removal of strontium and cesium with respect to its original form. In addition, effect of presence of calcium in the feed solution on the breakthrough capacity was investigated and it was found that presence of calcium in the feed solution makes strontium removal essentially impossible, in the case of cesium, presence of calcium in the feed solution decreases breakthrough capacity significantly.