An assessment of web based training as a tool for corporate training in information technology organizations in Turkey
Türkiye'de bilişim teknolojileri firmalarında hizmet içi eğitim aracı olarak web tabanlı eğitim uygulamalarının bir değerlendirmesi
  1. Tez No: 143334
  2. Yazar: SELİN BAYKAL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SONER YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: E-öğrenme, Hizmet İçi Eğitim, Web-Tabanlı Eğitim (WTE), İçsel Ağ, Bilgisayar-Tabanlı Egitim, E-learning, Corporate Training, Web-Based Training (WBT), Intranet, Computer-Based Training
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu nitel çalışmanın amacı, Türkiye'deki bilişim teknolojileri firmalarında, web tabanlı eğitim (WTE) uygulamalarının bir hizmet içi eğitim aracı olarak kullanılmasının, bilişim sektöründen yöneticilerin tecrübeleri ve bakış açılarına dayanarak değerlendirilmesidir. Araştırma sorulan yöneticilerin kişisel ve kurumsal tecrübelerini, WTE'nin getirdiği faydalan ve yarattığı engelleri, ve WTE hakkında ileriye dönük görüşlerini araştırmaya yönelik olarak hazırlanmıştır. Bu araştırmanın örneklemi 8 ayn bilişim firmasından 10 kişiyi kapsamaktadır. Bu kişiler genellikle eğitim departmanlannm yöneticileri olup, çeşitli gereklerle WTE ile ilgili tecrübeler edinmişlerdir. Bu kişiler bilinçli örneklememetodu ile seçilmişlerdir. Veriler, araştırmacı tarafından hazırlanmış 11 sorudan oluşan görüşme formu aracılığıyla yürütülen, görüşmeler sonucunda toplanmıştır. Bu 1 1 soru bir pilot çalışma sonucunda son şekline sokulmuştur. Toplanan veriler içerik analizi tekniği kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın bulguları beş ana tema altında toplanmıştır: katılımcıların kişisel deneyimleri, bu tema esasen WTE'nin kişisel kullanımıyla ilgili konulara odaklanmıştır; katılımcıların kurumsal deneyimleri, örneğin bir WTE planlanırken dikkat edilmesi gereken unsurlar; WTE'nin sağladığı yararlar, örneğin çekingen davranışlarından doğan sıkıntıları engellemesi; yarattığı engeller, örneğin insanların daha kısıtlı iletişim kurması ve son olarak yöneticilerin Türkiye'de WTE ile ilgili ileriye dönük beklentilerini kapsamaktadır. Çalışma sonucunda elde edilen bulgulara bakıldığında WTE'nin her geçen gün biraz daha yaygınlaştığım ve beş altı sene sonra doruk noktasında olmasının beklendiğini söylemek mümkündür. Daha sonrası içinse, teknolojinin ne denli hızlı gelişeceğine bağlı olarak bizleri eğitimde daha soyut metodlann yer alabileceği, büyük sürprizler bekliyor olabilir!
Özet (Çeviri)
The purpose of this qualitative study is to assess web-based training (WBT) as a tool for corporate training in information technology (IT) organizations in Turkey, by using the experiences, perceptions and foresights of IT managers. The research questions involve individual and institutional experiences of IT managers, their perceptions about the benefits that WBT offers and obstacles it creates and lastly their foresights about the future promises of WBT. The sample for this study covers 10 interviewees from 8 different IT companies. The interviewees are mostly the managers of education department who have experienced WBT in different ways. The sample was chosen by using purposive sampling. The data was gathered through interviews and with the use of a semi-structured interview guide. There were 1 1 interview questions, which were prepared by the researcher and finalized through a pilot interview. The collected data was analyzed through content analysis. The results are presented around five main themes, which were inferred from the research questions. These involve the individual experiences of subjects, which concentrates on their personal use of WBT, the institutional experiences of subjects such as considerations about planning a WBT, the benefits that WBT offers, such as the elimination of timid behavior, obstacles that WBT creates, such as decreased communication, and lastly, the future promises of WBT, which concentrates on foresights of managers about Turkey. The results show that WBT is getting more and more popular every year and it is expected to be at the peak point within five or six years. Then, depending on the development speed of technology, trends may show a surprising diversity to more abstract methods!