Fiziksel uygunluk ve spor performansı değerlendirme sonrası egzersiz önerisi sunan dijital uygulama
Digital application providing exercise recommendations after physical fitness and sports performance assessment
  1. Tez No: 989388
  2. Yazar: AYSEL ÇAPAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELDA UZUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Fiziksel uygunluk, spor performansı, web tabanlı uygulama, çocuk sporcular, yüzme, egzersiz önerisi, Physical fitness, sports performance, web-based application, child athletes, swimming, exercise recommendation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Sağlık Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, seçilmiş fiziksel uygunluk (FU) değerlendirme testlerini literatür norm değerlerine göre dijital ortamda işleyebilen ve bu test skorlarına göre kişiselleştirilmiş egzersiz önerileri sunan web tabanlı dijital bir uygulama geliştirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmanın ilk aşamasında, belirlenen fiziksel uygunluk değerlendirme testlerinin test skorlarına dayalı bireyselleştirilmiş egzersiz önerileri sunan web tabanlı bir uygulama (Therafit) geliştirilmiştir, bu sistem Python tabanlı veri işleme modülleri, JavaScript tabanlı kullanıcı arayüzü ve web tabanlı bir raporlama altyapısı kullanılarak çalıştırılmıştır. Geliştirilen sistemin uygulanabilirliğini değerlendirmek amacıyla araştırmaya 11 yaşında toplam 41 yüzücü çocuk sporcu (egzersiz grubu (DG) n=20/kontrol grubu (KG) n =21) dahil edilmiştir. DG'a dijital sistem tarafından sunulan 10 seanslık bireyselleştirilmiş egzersiz programı uygulanmıştır. Katılımcılara postür analizi, kas kuvveti, esneklik, denge, dayanıklılık ve sürat testlerinden oluşan FU değerlendirmeleri uygulanmış; veriler dijital platforma girilerek skorlandıktan sonra egzersizin etkinliği non-parametrik t testleri ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Geliştirilen web tabanlı program; fiziksel uygunluk test parametreleri girildikten sonra çocukların test sonuçlarını literatür norm değerleriyle karşılaştırarak seviyelerine göre skorlayıp (düşük-orta-yüksek) eş zamanlı olarak kişiye özel egzersiz programı sunmaktadır. Bu web tasarımına yüzücü çocukların verileri işlendikten sonra, program yaş-cinsiyet literatür normlarıyla karşılaştırmış ve uygulanan egzersiz programı sonucunda koşu hızı ve kuvvet değerleri normlara yakın bulunurken; esneklik, denge parametrelerinde düşük skorlar vermiştir. Otur-uzan (p = 0,024), 30 m sprint (p = 0,018) ve Yo-Yo IR1 (p = 0,031) testlerinde anlamlı düzeyde artış bulunmuştur. Sonuç: Bu araştırmada geliştirilen web tabanlı uygulama ile antrenörler çocuk sporcuların fiziksel uygunluk parametre sonuçlarını dijital sisteme girdikten sonra sunulan egzersiz önerilerinin çocuklarda fiziksel uygunluğu geliştirmede etkili bir araç olarak kullanılabileceği gösterilmiştir. Bu web tasarımı (Therafit), antrenörler ve sağlık uzmanları antrenman/egzersiz planlamasında ve bireysel gelişimin takibinde pratik bir araç olarak kullanabilirler.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to develop a web-based digital application that can process selected physical fitness (PF) assessment tests digitally according to literature norm values and provide personalized exercise recommendations based on these test scores. Materials and Methods: In the first stage of this study, a web-based application (Therafit) was developed that provides individualized exercise recommendations based on the test scores of the selected physical fitness assessment tests. This system was run using Python-based data processing modules, a JavaScript-based user interface, and a web-based reporting infrastructure. To evaluate the applicability of the developed system, a total of 41 child swimmers aged 11 years (exercise group (EG) n=20/control group (CG) n=21) were included in the study. The EG received a 10-session individualized exercise program provided by the digital system. PF assessments consisting of posture analysis, muscle strength, flexibility, balance, endurance, and speed tests were administered to the participants; after the data were entered into the digital platform and scored, the effectiveness of the exercise was evaluated using non-parametric t-tests. Findings: The developed web-based program; After entering physical fitness test parameters, the web design compares children's test results with literature norm values, scores them according to their level (low-medium-high), and simultaneously provides a personalized exercise program. After processing data from child swimmers into this web design, the program compared the results with age-gender literature norms. The applied exercise program showed that while running speed and strength values were close to the norms, flexibility and balance parameters showed lower scores. Significant increases were found in the sit-and-reach (p = 0.024), 30 m sprint (p = 0.018), and Yo-Yo IR1 (p = 0.031) tests. Conclusion: This research demonstrates that the web-based application developed can be used as an effective tool for improving physical fitness in children by allowing coaches to enter the physical fitness parameter results of child athletes into a digital system and then providing exercise recommendations. This web design can be used as a practical tool by coaches and healthcare professionals in training/exercise planning and monitoring individual development.