Contact mechanics of a graded surface with elastic gradation in lateral direction
Yanal yönde elastik derecelenmiş bir yüzeyin temas mekaniği
- Tez No: 143357
- Danışmanlar: PROF. DR. SERKAN DAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Temas mekaniği, Kaymalı Temas, Yanal Yönde Homojen Olmayan Ortam, Fonksiyonel Olarak Derecelenmiş Malzemeler, Tekil integral Denklemleri, Contact mechanics, Sliding Contact, Laterally Nonhomogeneous Medium, Functionally Graded Materials, Singular Integral Equations
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Günümüzde, homojen olmayan malzemeler, pek çok teknolojik uygulamada kullanılmaktadır. Homojen olmama özelliği, malzemelerin termomekanik performanslarını geliştirmek amacıyla bilinçli olarak sonradan kazandırılabilir. Fonksiyonel olarak derecelenmiş malzemeler bu tür bir uygulamanın örneğidir. Homojen olmama özelliği, toprak gibi bazı doğal malzemelerin esas özelliği olabilmektedir. Bu çalışmanın esas ilgi alam, homojen olmayan yüzeylerin kontak mekaniği üzerinedir. Literatürde, homojen olmayan yüzeylerin temas mekaniği üzerine birçok çalışma vardır. Bu çalışmaların çoğunda elastik derecelenmenin derinlik yönünde olduğu varsayılmıştır. Fakat, elastik derecelenme yanal yönde varolabilir. Bu özellik toprakta olduğu gibi doğal olarak ya da fonksiyonel olarak derecelendirilmiş malzemelerde olduğu gibi sonradan kazandırılabilir. Bu yüzden, bu çalışmadaki ana hedef, yanal yöndeki homojen olmama özelliklerinin elastik olarak derecelenmiş malzemelerin yüzeyindeki temas gerilmesi dağılımı üzerindeki etkisini incelemektir. Bu problemi incelemek için geliştirilen modelde, yanal yönde derecelenmiş bir yüzeyin rijit bir zımba ile kayma temasmda olduğu varsayılmıştır. Problem, elastisite teorisi kullanılarak formüle edilmiş ve tekil bir integral denklemine indirgenmiştir, integral denklemi sayısal olarak çözülmüş ve parametrik çalışmalar yürütülerek, homojen olmama sabitlerinin, sürtünme katsayısının ve zımba konumunun temas gerilmesi dağılımı ve gerekli temas kuvvetleri üzerindeki etkileri incelenmiştir
Özet (Çeviri)
Today, nonhomogeneous materials are used in many technological applications. Nonhomogeneity can be introduced intentionally in order to improve the thermomechanical performance of material systems. The concept of functionally graded materials (FGMs) is an example of such an application. Nonhomogeneity can also be an intrinsic property of some of the natural materials such as natural soil. The main interest in this study is on the contact mechanics of nonhomogeneous surfaces. There is an extensive volume of literature on the contact mechanics of nonhomogeneous materials. In most of these studies, the elastic gradation is assumed to exist in depth direction. But, it is known that elastic gradation may also exist laterally. This may either occur naturally as in the case of natural soil or may be induced as a result of the applied processing technique as in the case of FGMs. The main objective in this study is therefore to examine the effect of the lateral nonhomogeneities on the contact stress distribution at the surface of an elastically graded material. In the model developed to examine this problem, a laterally graded surface is assumed to be in sliding contact with a rigid stamp of arbitrary profile. The problem is formulated using the theory of elasticity and reduced to a singular integral equation. The integral equation is solved numerically using a collocation approach. By carrying out parametric studies, the effects of the nonhomogeneity constants, coefficient of friction and stamp location on the contact stress distribution and on the required contact forces are studied.