Formation of factory settlements within Turkish industrialization and modernization in 1930s: Nazilli Printing Factory
1930'larda Türk modernleşme ve sanayileşmesi içinde fabrika yerleşimlerinin oluşumu: Nazilli Basma Fabrikası
- Tez No: 143358
- Danışmanlar: DR. ALİ CENGİZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: devletçilik, fabrika yerleşimleri, sanayileşme, modernleşme, refah, etatism, factory settlement, industrialization, modernization, welfare
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu tez devletçi ulusal kalkınma politikalarıyla ön plana çıkan 1930'larda kurulan devlet fabrikalarından Nazilli fabrikası yerleşimini incelemektedir. Fabrika yerleşimleri Cumhuriyet'in kurulma evresinde modernlik ve sosyal dönüşüm çevreleri olarak değerlendiriliyor. Bu yerleşimlerin sanayi üretimi ve ideal yaşam çevresi koşullarım karşılayan fiziki özellikler, mimari program ve bina tipleri bakımından sanayi yerleşmılerinin genel özelliklerini yansıttığı belirtiliyor. Ayrıca Türkiye bağlanımda bu fabrika yerleşimlerinin çalışanların yaşamlarını, sosyal yaşamdaki dönüşümler yoluyla modern ve medeni bir yaşam şekline dönüştürme niyeti taşıdıkları üzerinde duruluyor.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes Sümerbank Nazilli factory settlement as an exemplary case of the state factories, which were established in 1930s a period that was also marked by the etatist national develoment policy. The factory settlements are evaluated as a milieu of modernity and social change at the construction period of the Republic. It is expressed that the factory settlements of the period reflected the general characteristics of industrial settlements in terms of physical characteristics, architectural program and building types satisfying the universal principles of industrial program and norms of ideal human environment. It is also stated mat within the context of Turkey, state factories were attempts of tramforming the lives of their employees into a modern and civilized way of living by introducing new norms and forms of social life.