Seismic vulnerability assessment of existing reinforced concrete buildings in Turkey
Türkiye'deki mevcut betonerme binaların deprem hasar görebilirliklerinin tahmini
  1. Tez No: 143359
  2. Yazar: VOLKAN AYDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜNEY ÖZCEBE, PROF. DR. SEMİH YÜCEMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: sismik hasar görebilirlik, diskriminant analizi, deprem hasar tahmini, betonarme, Düzce depremi, seismic vulnerability, discriminant analysis, earthquake damage estimation, reinforced concrete, Düzce earthquake
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu çalışmada, mevcut betonarme binaların sismik hasar görebilirliğinin tahmini için istatistiksel bir model geliştirilmiştir. Model çok değişkenli bir istatistik yöntemi olan diskriminant analizine dayanmaktadır. 17 Ağustos 1999 Kocaeli ve 12 Kasım 1999 Düzce depremleri sonrası Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve Yapı Mekaniği Araştırma Ünitesi (YMAÜ) ortak çalışmaları sonucunda elde edilen Düzce hasar verileri çalışmada kullanılan veri tabanını oluşturmuştur. Çok sayıdaki hasarlı betonarme binaların tipik özellikleri göz önüne alınarak, kat sayısı, minimum normalize edilmiş yanal rij itlik indeksi, minimum normalize edilmiş yanal dayanım indeksi, normalize edilmiş planda düzenlilik skoru, yumuşak kat indeksi ve çıkma oranı ana hasar sebep parametreleri olarak seçilmiştir. Düzce hasar veri tabanı kullanılarak bu parametrelere bağlı diskriminant fonksiyonları çıkarılmıştır. Bu fonksiyonlardan elde edilen diskriminant skorları binaların hasarsızdan yıkılmaya kadar değişen ve az, orta ve ağır hasan içine alan hasar durumlarım tahmin etmek için kullanılmıştır. Daha sonra, hemen kullanım ve can güvenliği performans düzeylerini göz önünde tutarak, doğru sınıflama oranlarını artırmak amacıyla optimal sınıflandırma yöntemi geliştirilmiştir. Sunulan yöntemlerin geçerliliği Erzincan ve Afyon şehirlerinde yakın zamanda meydana gelen depremlerden sonra derlenen Erzincan ve Afyon hasar veritabanlarına uygulanarak kontrol edilmiştir. Bu uygulamalardan elde edilen sonuçlar sunulan modellerin tahmin kabiliyetini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, a statistical model was developed for the preliminary seismic vulnerability assessment of low-rise to mid-rise existing reinforced concrete buildings based on the utilization of discriminant analysis technique of multivariate statistics. The Düzce damage database constituted by the cooperation of Scientific and Research Council of Turkey (TÜBİTAK) and Structural Engineering Research Unit (SERU) after the 17 August 1999 Kocaeli and the 12 November 1999 Düzce earthquakes was used in the analyses. Considering the characteristics of a large number of damaged reinforced concrete buildings, number of stories (ns), minimum normalized lateral stiffness index (mnlstf), minimum normalized lateral strength index (mnlstr), normalized redundancy score (nrs), soft story index (ssi) and overhang ratio (or) were selected as the basic damage inducing parameters. Discriminant functions in terms of these variables were developed by utilizing the Düzce damage database. The discriminant score obtained from the resulting discriminant function was then used to estimate the damage state of buildings ranging from no damage to collapse, with intermediate damage states of light, moderate and severe. Later, optimal classification procedure was developed considering the immediate occupancy and life safety performance levels for maximizing the correct classification rates. The validity of the proposed statistical models was checked by utilizing the Erzincan and Afyon damage databases which were compiled after the recent earthquakes that occurred in these two cities. The results obtained from these two damage databases supported the predictive ability of the proposed models.