Energy performance of double-skin façades in intelligent office buildings: A case study in Germany
Akıllı ofis binalarında çift cephelerin enerji performansı
  1. Tez No: 143360
  2. Yazar: AYÇA BAYRAM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SOOFİA TAHİRA ELİAS ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Akıllı Binalar, Çift Cidarlı Cephe, Çift Kabuklu Cephe, Çift Cephe, Enerji Performansı, Enerji Etkin Tasarım, Intelligent Buildings, Double-skin Facade, Double-shell Facade, Double Facade, Energy Performance, Energy Efficient Building Design
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Devamlı artmakta olan enerji ihtiyacı sonucu oluşan fosil yakıtların ve doğal kaynakların azalması gibi olumsuz etkiler, dünya enerji tüketimi üzerinde büyük bir paya sahip olan yapı endüstrisini daha az enerji tüketimini ve doğal kaynaklardan maksimum düzeyde faydalanmayı sağlayan teknolojiler için bir arayışa sürüklemiştir. Ekoloji ve enerji duyarlılığına sahip Avrupa ülkeleri yeni teknoloji araştırmalarını sürdürürken kullanıcılann huzurunu sağlamayı da dikkate almışlardır. Çift cephe sistemleri bina kullanıcılarına rahat ve sağlıklı bir ortam sunmalarının yanı sıra doğal kaynaklardan olabildiğince faydalanarak minimum enerji tüketimiyle kaygıların bir çoğuna cevap verebilecek yeni bir çözüm olma yolunda potansiyele sahiptir. Bugün için çift cidarlı cephe sistemlerinin enerji performans analizleri kesin bir sonuç vermemekle birlikte, şu ana kadar yapılmış olan ısıl performans analizleri çift cidarlı cephe sistemlerinin standart çift cama oranla, özellikle ısıtma açısından daha iyi performans gösterdiklerini ve belli bir enerji tasarrufu sağladıklarını göstermektedir. Bu çalışmada çift cepheler ile bina yönetim sistemleri arasındaki ilişki enerji performansı açısından incelenmekte ve bu sistemlerin akıllı binalara dahil edilmesi halinde daha iyi bir enerji performansı sunup sunmadıkları araştırılmaktadır. Örnek durum incelemesi olarak düşük enerji tüketimiyle kullanıcılarına yüksek konfor koşullan sunan çift katmanlı cepheye sahip akıllı bir ofis binası ele alınmıştır. Bu tez örnek bina üzerinden inceleme yaparak bina enerji sistemlerine dahil edilmiş çift cephe sisteınlerinin çalışma prensiplerini avantaj ve dezavantajlanyla birlikte sunmaktadrr. Yapım aşamasında maliyeti çok yüksek olan bu sistemler şu an için çok fazla tercih edilmemekle birlikte çok yalan gelecekte yaşanması muhtemel fosil kaynakların tükenmesiyle oluşacak enerji arayışına bir çözüm olma yolunda ilerlemektedir.
Özet (Çeviri)
The building industry makes up a considerable fraction of world's energy consumption. The adverse effects of a growing energy demand such as depletion in fossil fuel reserves and natural resources hassled the building industry to a search for new technologies that result in less energy consumption together with the maximum utilization of natural resources. Energy- and ecology-conscious European countries incorporated the well-being of occupants while conducting research on innovative technologies. In view of the fact that double-skin facades offer a healthy and comfortable milieu for the occupants and use natural resources hence consume less energy they became a promising invention for all concerns. The analysis of the performance of the double-skin facades and energy consumption is inconclusive at this time. However, based upon thermal performance analysis have been done so far, a double-skin facade perform better and provide some energy reduction, particularly on the heating side cycle, from a standard double glazed unit wall. The aim of this study was to examine the relationship between double-skin facades and building management systems in intelligent office buildings as they relate to energy efficiency issues thus to find out whether or not the integration of these systems into intelligent buildings provides optimization in energy performance and comfort conditions. The building for the case study, which is an intelligent office building incorporating a double-skin facade was selected as one that promises high comfort conditions for the occupants with low energy consumption. The working principles of integrated facade systems, together with their advantages and disadvantages were investigated by means of the case study. It was concluded that due to their high initial costs, these systems offer no real advantages for today. However with the inevitable exhaustion of fossil fuels that is foreseen for the future, these systems would become an innovative solution in terms of energy conservation.