Design and manufacturing of a two degree of freedom gyro stabilized opto-mechanical platform
İki serbestlik dereceli jiroskobik stabilizasyonlu opto-mekanik bir platformun tasarım ve üretimi
- Tez No: 143372
- Danışmanlar: PROF. DR. SAHİR ARIKAN, PROF. DR. TUNA BALKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: İki Eksenli Jiroskobik Stabilizasyonlu Alın Aynası, Nişan Hattı Stabilizasyonu, Zırhlı Muharebe Araçları İçin Termal Nişangah Sistemleri, 2-Axis Gyro- Stabilized Head Mirror, Line of Sight Stabilization, Thermal Sighting Systems for Armored Vehicles
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu tezde iki serbestlik dereceli jiroskobik stabilizasyonlu opto-mekanik bir platform tasarlanmış, geliştirilmiş, üretilmiş ve test edilmiştir. Teze konu olan cihaz, zırhlı ana muharebe tankları ve diğer zırhlı kara araçlarında ihtiyaç duyulan“Nian Hattı Stabilizasyonu”özelliğini sağlamaktadır. Nişan Hattı Stabilizasyonu' na duyulan gereksinimin nedeni açıklandıktan sonra, halen çeşitli termal nişangah sistemlerinde mevcut olan ve aynı görevi yerine getiren cihazlar tanıtılarak kilit performans kriterleri olan kesinlik, hassasiyet, dayanıklılık ve boyutsal ölçüler açısından kıyaslanacaktır. Arkasından, bu teze konu olan cihaz ile ilgili, tasarım kriterlerinden başlayarak prototip üretim ve test sonuçlarına kadar yapılan çalışmalar sunulacaktır. Bu tezde yoğunluklu olarak mekanik tasarımı sonuçlandıran çalışmalar anlatılacaktır. Mekanik tasarıma da yön veren kontrol sistemi tasarım çalışmaları, ancak nihai haline temel oluşturabilecek bir oranda sunulacaktır.
Özet (Çeviri)
In this thesis a two degree-of-freedom (DOF) gyro-stabilized opto mechanical platform is designed, developed, manufactured and tested. The device, which in this thesis focused on, is the specific solution for“Line of Sight Stabilization (LOS)”of main battle tanks (MBT) and armored vehicles. After explaining the need for LOS stabilization, existing devices that are in service for many sighting systems will be presented and discussed in terms of the key performance parameters like precision, sensitivity, durability and compactness. Then, the design that this thesis represents is going to be covered beginning with the design criteria through the manufacturing and testing of the real prototypes. In the thesis, mechanical design is going to be the main concern. Studies of control system design is going to be presented up to a level, which might form a preliminary basis for the studies of the final control system.