The effects of gender on different categories of students' misconceptions about force and motion
Cinsiyetin öğrencilerin kuvvet ve hareket konusunda sahip oldukları kavram yanılgılarının farklı katagorileri üzerindeki etkisi
- Tez No: 143381
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ALİ ERYILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kavram Yanılgıları, Cinsiyet, Ön Kavramlar, Kuvvet ve Hareket. Fizik Eğitimi, Tutum, Tecrübe, Misconceptions, Gender, Preconceptions, Force and Motion, Physics Education, Attitude, Experience
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu çalışmanın amacı, cinsiyet farkının onuncu sınıf öğrencilerinin kuvvet ve hareket konusuna ait kavram yanılgılarının farklı kategorileri üzerine olan etkilerini araştırmaktır. Öğrencilerin kuvvet ve hareket konusundaki kavram yanılgılarını, başarılarını, tutumlarını ve tecrübelerini ölçmek amacıyla sırasıyla Kuvvet ve Hareket Başarı Testi (KHBT), Temel Mekanik Başarı Testi (TMBT), Kuvvet ve Hareket Konularına Karşı Tutum Ölçeği (KHTÖ) ve Kuvvet ve Hareket Konularına Yönelik Tecrübe Anketi (KHTA) geliştirilmiştir. Bu çalışma dokuz bağımlı (öğrencilerin KHBT' deki toplam puanlan ve sekiz kavram yanılgısı kategorisindeki (Kinematik, Impetus, Aktif Kuvvet, Etki/Tepki Çifti. Etkilerin Bileşimi, Hareket üzerindeki Diğer Etkiler, Direnç ve Yerçekimi) puanlan) ve altı bağımsız değişken (öğrencilerin cinciyeti, TMBT puanları, tutumları, tecrübeleri, okul türleri ve yaşlan) içermektedir. Bu çalışma 10 okul, 20 sımf ve toplam 651 10. sınıf lise öğrencisinin katılımıyla 2002-2003 öğretim yılında yapıldı. Çalışmada her okuldan 2 sınıf kullanıldı. TMBT, KHTÖ, KHBT, ve KHTA uygulandı. KHBT ve TMBPnin bulguları öğrencilerin genel performanslarının oldukça düşük olduğunu ve öğrencilerin büyük çoğunluğunun kuvvet ve hareketi yorumlamada kavram yanılgılarına sahip olduğunu göstermiştir. İstatistiksel sonuçlar cinsiyetin öğrencilerin kuvvet ve hareket konularında sahip oldukları kavram yanılgıları üzerinde etkili olduğunu gösterdi. Veriler MANOVA ile analiz edildiğinde, toplam KHBT ve Impetus, Aktif Kuvvet, Direnç, ve Yerçekimi kavram yanılgıları kategorileri skorlan üzerinde erkeklerin lehine anlamlı bir fark olmasına rağmen; diğer kavram yanılgılan kategorilerindeki skorlar üzerinde iki grup arasında anlamlı bir fark gözlemlenmemiştir. Öte yandan, aynı veriler yaş, tutum, tecrübe, başarı skorlan ve okul türleri kontrol altına alınıp, MANCOVA kullanılarak analiz edildiğinde, Aktif Kuvvet ve Direnç kavram yanılgıları kategorilerinde gözlemlenen fark ortadan kalkmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study was to investigate the effects of gender on different categories of tenth grade students' misconceptions about force and motion. The Force Concept Inventory Test (FCI), Mechanics Baseline Test (MBT), Physics Attitude Scale (PAS) and Experience Questionnaire About Force and Motion (EQFM) were developed by the researcher to assess students' misconceptions, achievement, attitudes, and experiences, respectively. There were nine dependent (students' total scores on the FCI and their scores on eight misconception categories (Kinematics, Impetus, Active Force, Action/Reaction Pairs, Concatenation of Influences, Other Influences on Motion, Resistance and Gravity)) and six independent (students' gender, MBT scores, attitude, experience, school type and age) variables involved in this study. This study was conducted with 10 schools; 20 classes; total of 651 10th grade high school students in the academic year of 2002-2003. For each school, two classes were used in the study. MBT, PAS, FCI and EQFM were administered. Findings of the FCI and MBT indicated that general performances of the subjects were relatively low and many students have misconceptions in interpreting force and motion. The statistical results indicated that gender difference is effective on students' misconceptions in force and motion. When the data were analyzed using MANOVA, gender difference was observed on the collective dependent variables of scores on total FCI, and on misconception categories of Impetus, Active Force, Resistance and Gravity in favor of males although there were no significant difference on scores of both groups on the other categories of misconceptions. Moreover, when the same data were analysed using MANCOVA, while controlling students' age, attitude, experience, achievement scores, and school types, observed difference on the misconception categories of Active Force and Resistance were disappeared.