Experimental investigation of energy dissipation through screens
Eleklerle enerji sönümlenmesinin deneysel araştırılması
  1. Tez No: 143399
  2. Yazar: PINAR ÇAKIR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZAFER BOZKUŞ, PROF. DR. METİN GER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elek, enerji kınlımı, hidrolik sıçrama, boşluk oranı, süperkritik akım, Screen, energy dissipation, hydraulic jump, porosity, supercritical flow
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Elekler, suyun enerjisinin kınlımı için uygun bir şekilde kullanılabilirler. Bu çalışmada bir hidrolik yapının mansabında gerçekleşen akışı göstermek için bir kapakla kontrol edilen su akımı kullanılmış ve enerjinin kınlımı için alternatif bir araç olarak elek kullanılmıştır. Araştırmalar bir dizi deney yapılarak uygulanmıştır. Ana parametreler geçirgenlik, elek kalınlığı, elek yeri ile birlikte memba akışının Froude sayısıdır. Bu tezin kapsamında sözde-sıçrama oluşumu durumu yer almaktadır. Araştırmalar kapsamında Froude sayılan 5 ve 18, boşluk oranlan %20 ve %60 arasında değiştirilerek elek mesafesi için menba su derinliğinin 1 00 katına kadar ulaşan mesafeler kullanılmıştır. Kullanılan elek kalınlıklan menba su derinliği ile aynı mertebededir. Sonuçlar, her bir parametrenin eleklerin ve sistemin enerji kınlımı performansı üzerindeki önemini göstermektedir. Bu çalışmada kapsanan aralıkta eleklerin hidrolik sıçramadan daha fazla enerji kırdığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Screens may be utilized efficiently for dissipating the energy of water. In this study, water flowing beneath a gate is used to simulate the flow downstream of a hydraulic structure and screens are used as an alternative mean for energy dissipation. Investigations are done conducting a series of experiments. The porosity, thickness, and the location of the screens are the major parameters together with the Froude number of the upstream flow. The scope of this thesis covers the situation where there is a pseudo-jump formation. The experiments covered a range of Froude numbers between 5 and 18, porosities between 20% and 60%, and location of the screen up to 100 times of the undisturbed upstream flow depth. The thicknesses of the screens used are in the order of the undisturbed upstream flow depth. The results show the importance of each parameter on the energy dissipating performance of the screens and the system. It is observed that screens dissipate more energy than a jump within the range covered in these studies.