The use and efficiency of housing stock in Turkey
Türkiye'de konut stokunun kullanımı ve verimliliği
  1. Tez No: 143416
  2. Yazar: SAYGIN CAN OĞUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT BALAMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Stokun Verimliliği, Hanehalkı Konut Standartları, Konut Kullanım Yoğunluğu, Yığılma, Konfor, Seyrelme, S tock E ffıciency, H ousing U se, O ccupancy S tandards, O ccupational Density, Overcrowding, Underoccupation
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu çalışmada farklı büyüklükteki hanehalkl arının oturdukları konut büyüklüklerine göre dağılımları incelenerek Türkiye kentsel konut stokunun verimliliği araştırılmıştır. Uluslararası standartlar açısından uygun hanehalkı- konut eşleşmesi 'konfor', bunun altı 'yığılma' ve üzeri 'seyrelme' durumu olarak tanımlanmıştır. DİE tarafından hazırlanan nüfus sayımı verilerinin kullanıldığı çalışmada şu sonuçlara varılmıştır: Türkiye'de stokun kullanımına ilişkin uzun dönemli gözlemler seyrelme eğiliminin güçlü olduğunu göstermektedir. Bunun başlıca nedeni ülkede gittikçe küçülen hanehalklarına rağmen konut sisteminin gittikçe daha büyük yüzölçümlü birimler üretmesidir. Bu durum hem konut sistemindeki eşitsizliğin, hem de bir kaynak israfının görüntüsüdür. İl merkezleri bazındaki analizler ülkenin batısı ile doğusu arasında keskin bir ayrım olduğunu ve batı illerinin seyrelme, doğu illerinin ise yığılma ile öne çıktığını göstermektedir. İl merkezleri arasındaki farklılaşmaların sebeplerini inceleyen regresyon analizi ise, konut kullanım yoğunluğunu belirlemede nüfusla ilgili değişkenlerden ziyade kiracılık, gelir düzeyi ve gecekondu oranları gibi değişkenlerin etkili olduklarını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Although efficient use of stock is an important issue of housing economics and policies, there is very little research on the subject in Turkey. This study aims to investigate the stock efficiency in Turkey by measuring the degree to which the housing stock matches household size. Distributions between dwelling units and the households in terms of their size are investigated for this purpose. The stock is studied within three zones of occupational density:“comfort, overcrowding and underoccupation”, according to international o ccupancy standards. The findings reveal that the rapid rise in underoccupation in the stock is the dominant character of housing in Turkey, which is a result of housing system producing larger and larger dwellings despite the declining average household size in the country. The analyses in the province center level show that there are great differences between the western and eastern parts of the country. Reasons of overcrowding and underoccupation are also investigated by means of regression analysis. Tenure, income level and proportion of gecekondu emerge as the most effective variables in explaining the differentiation of overcrowding and underoccupation across province centers.