Constant beamwidth ridged horn antenna design and implementation
Sabit hüzme genişlikli sırtlı boru anten tasarımı ve gerçekleştirilmesi
- Tez No: 143471
- Danışmanlar: PROF. DR. ALTUNKAN HIZAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çift Sırtlı Boru Anten, Koaksiyelden Çift Sırtlı Dalga Kılavuzuna Geçiş Adaptörü, Yankısız Oda, Double Ridged Horn Antenna, Double Ridge Waveguide to Coaxial Adapter, Anechoic Chamber
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
Boru antenler, üstün ışıma deseni ve kazanç karakteristikleri sebebi ile, yön bulma sistemleri ve yansıtıcı beslemesi gibi askeri ve sivil uygulamalarda sıkça kullanılmaktadırlar. Normalde, boru antenlerin huzme genişliği frekansa bağlı olarak l/f ile değişir. Bu tezde, H-düzleminde sabit huzme genişlikli, geniş bantlı, çift sırtlı piramit boru anten tasarımı ve yapılması anlatılmakta ve yaptırılan 7.5-18 GHz sırtlı boru antenin ölçümleri gösterilmektedir. 7.5-18 GHz boru anten ölçüleri orantısal olarak değiştirilerek aynı oktav bandına sahip boru antenler elde edilebilir. Boru antenlerin besleme bölümleri bu tezin kapsamı dışında olup“Koaksiyelden Çift Sırtlı Dalga Kılavuzuna Geçiş Adaptörü”besleme olarak kullanılmıştır. Çift sırtlı dalga kılavuzu ve boru anten ölçülerini belirlemek için tez içerisinde formülasyonu verilen MATLAB bilgisayar programlan kullanılmıştır. Çift Sırtlı dalga kılavuzu tasarımının temel teorisi açıklanmış ve MATLAB bilgisayar simülasyon sonuçları verilmiştir. Basit piramit boru anten prensiplerinden başlanarak çift sırtlı boru antenler anlatılmıştır. Sırtlı antenlerin ölçülerini bulmak ve yaklaşık olarak ışıma desenlerini hesaplayabilmek için MATLAB bilgisayar programları yazılmıştır. Daha sonra, boru antenlerin Ansoft HFSS simülasyonlan MATLAB simülasyon sonuçlarıyla karşılaştırılmıştır. Yankısız odadaki anten ölçüm teknikleri ve boru anten ölçüm sonuçlan ayrıntılı şekilde gösterilmiştir. Tasarlanan çift sırtlı boru antenin ışıma deseni, kazanç karakteristiği ve geri dönüş kaybı karakteristikleri ölçülmüş ve sonuçlar verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The horn antennas have a common usage in military and civil applications such as direction finding systems and reflector feeds because of their superior pattern characteristics and high gain. Normally, there is a 1/f variation of beamwidth with frequency. This thesis describes the design and construction of broadband double ridged pyramidal horn antennas with constant beamwidth in H- plane and shows the measurements of constructed 7.5-18 GHz ridged horn antenna. The dimensions of the 7.5-18 GHz horn antenna can be scaled to obtain any other horn operating with the same octave bandwidth. Feeding sections of horn antennas are out of scope of this thesis and“Double Ridge Waveguide to Coaxial Adapter”is used as feed section. The double ridge waveguide and hom antenna dimensions are determined by MATLAB computer programs which use the formulation described through this thesis. The basic theory of the double ridged waveguide design is explained and MATLAB computer simulation results are given. The double ridged horn antennas are presented starting from the principles of simple pyramidal horn antennas. MATLAB computer programs are written in order to find out the dimensions of the ridged horn antennas and to calculate approximate radiation patterns of them. Afterwards, Ansoft HFSS simulations of horn antennas are compared with the MATLAB simulation results. The antenna measurement methods in anechoic chamber and the results of horn antenna measurements are given in detail. Radiation patterns, gain characteristics and return loss characteristics of the designed double ridged horn antenna, have been measured and the results are given.