Thermal stresses in heat generating linearly hardening cylinder with free ends
Isı üreten lineer pekleşmeli serbest uçlu silindirde ısıl gerilmeler
  1. Tez No: 143529
  2. Yazar: EMRE ŞENER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET ERASLAN, PROF. DR. YUSUF ORÇAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Mechanical Engineering, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Termoplastisite, Gerilme analizi, Germim pekleşmesi, Tresca kri teri, Thermoplasticity, Stress analysis, Strain hardening, Tresca criterion
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mühendislik Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Uzun lineer pekleşmiş bir silindirde ısıl gerilmelerin incelenmesi için Tresca'mn akma kriteri ve ona bağlı akma kuralı temel alınarak analitik bir model geliştirilmiştir. Silindirin konuma bağlı olarak enerji ürettiği kabul edilmiş ve ısıyayımlı sımr koşullarına tabi tutulmuştur. Farklı ısı üretimleri ve sınır koşullan kullanılarak tüm elastik-plastik deformasyon evreleri için kapalı çözümler elde edilmiştir. Sabit uçlu bir silindir için plastik deformasyon eksende başlar ve ısıyayım sınır koşullarına bağlı olarak tümüyle plastik duruma ulaşmadan önce yüzeyde başka bir plastik bölge oluşa bilir. Üçüncü bir plastik bölgenin oluşmayacağı durumlardaki ısı iletim katsayısının kritik değerlerini belirlemek için bir hesaplama prosedürü geliştirilmiştir. Farklı para metrelerin kritik ısı iletim katsayısına etkileri araştırılmıştır. Serbest uçlu silindirde yüzeyde eş zamanlı iki bölge oluşur. Yükün artırılması sonucu eksende iki eş zamanlı bölge daha başlar. Plastik deformasyonun ilk evresi çözülmüştür.
Özet (Çeviri)
An analytical model based on Tresca's yield criterion and its associated flow rules is developed to investigate the thermal stresses in a long linearly hardening cylinder. The cylinder is assumed to generate internal energy at a position dependant rate and subjected to a convective boundary condition. Closed form solutions are obtained for all stages of elastic-plastic deformation using different heat generation functions and boundary conditions. Considering a cylinder with fixed ends, it is shown that the plastic deformation commences at the axis and depending on the convective boundary condition another plastic region may develop at the surface before the fully plastic state is reached. A calculation procedure is developed to determine the critical values of the heat transfer coefficient for which a third plastic region at the surface cannot occur. The effect of various parameters on the critical heat transfer coefficient is investigated. In the cylinder with free ends two simultaneous regions occur at the surface. Upon further increase in heat load two more simultaneous regions develop at the axis. First stage of plastic deformation is solved.