Application of numerical model for tsunami propagation to the Turkish coasts from Fethiye to Datça
Depremle oluşan deniz dalgası hareketlerinin matematiksel model ile Fethiye-Datça arası kıyı bölgesine uygulanması
  1. Tez No: 75976
  2. Yazar: ÖZCAN DURMUŞOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET CEVDET YALÇINER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tsunami, deprem, uzun dalga, matematiksel model, benzetim. vı, Tsunami, earthquake, long wave, wave propagation, mathematical model, simulation, Mediterranean, Turkey. IV
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
öz DEPREMLE OLUŞAN DENİZ DALGASI HARAKETLERİNİN MATEMATİKSEL MODEL İLE FETHİYE - DATÇA ARASI KIYI BÖLGESİNE UYGULAMASI Durmuşoğlu, özcan Yüksek Lisans., inşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doçent Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner Aralık 1998, 86 sayfa Bu tez çalışmasında, Türkiye'nin Akdeniz kıyısında yer alan Fethiye ve Datça Yarımadası arasındaki kıyı şeridinde denizde depreme bağlı uzun dönemli dalga haraketi TUNAMI-F2 adlı matematiksel model kullanılarak araştırılmıştır. TUNAMI-F2 Akdeniz için düzenlenmiştir, ilk uygulama olarak dikdörtgen biçimli eğik tabanlı ve iki yanı kapalı olan bir basende denenmiştir. Rodos Adası yakınlarında, dört ayrı deprem fay kırığı sonucunda oluşması beklenen tsunamilerin hareketleri ve kıyı kesimindeki değişimleri uygulama çalışması olarak incelenmiştir. Denize yapılan bu etkiler sonucunda oluşan su düzeyindeki çalkantılar, Fethiye ve Knidos arasında kalan kıyı kesiminin farklı yerlerinde seçilen 20 noktada zamana bağlı olarak hesaplanmış veoluştuğu bilinen tsunamilerin hakkındaki bilgilerle karşılaştırılarak tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT APPLICATION OF NUMERICAL MODEL FOR TSUNAMI PROPAGATION TO THE TURKISH COASTS FROM FETHİYE TO DATÇA Durmuşoğlu, Özcan M.S., Department of Civil Engineering Supervisor Assoc. Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner December 1998, 86 pages In this thesis study, the earthquake driven long wave propagation is investigated by using a mathematical model TUNAMI-F2 along the Mediterranean coast of Turkey between Fethiye and Datça Peninsula. The program is implemented for the Eastern Mediterranean basin and it is tested for a regular shaped region. Four different assumptions for the fault breaks near Rhodes Island are selected as the input of the program. The tsunami propagation due to these inputs are investigated. The water surface fluctuations at selected 20 locations from Fethiye to Knidos are obtained at the finer grid spacing in small regions. m