The effect of conceptual change instruction on understanding of ecology concepts
Kavram değiştirme öğretiminin ekoloji kavramlarını anlama üzerine etkisi
- Tez No: 143632
- Danışmanlar: PROF.DR. HAMİDE ERTEPINAR, Y.DOÇ.DR. CANAN NAKİBOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ekoloji, Kavram Değiştirme Öğretimi, Kavram Değiştirme Metni, Demonstrasyon, Küçük Grup Çalışması, Biyolojiye Karşı Tutum, Çevreye Karşı Tutum ve Mantıksal Düşünme Yeteneği, Ecology, Conceptual Change Oriented Instruction, Conceptual Change Text, Demonstration, Small Group Work, Attitude towards Biology, Attitude towards Environment, and Logical Thinking Ability
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 238
Özet
Bu çalışmanın amacı, küçük gruplarda demonstrasyon destekli kavramsal değişim metinlerine dayalı öğretimin (KDMÖ), dokuzuncu sınıf öğrencilerinin ekoloji başarılan ve anlama düzeylerine, biyolojiye karşı tutumlarma ve çevreye karşı tutumlarma etkilerini incelemektedir. Bu çalışmada, Ekoloji Kavranılan Testi (EKT), Biyoloji Tutum Ölçeği (BTÖ), Çevre Tutum Ölçeği (ÇTÖ) ve Mantıksal Düşünme Yetenek Testi (MDYT) kullanılmıştır. Tüm veriler, 2001-2002 Bahar Döneminde Balıkesir' de bulunan bir devlet lisesinden toplanmıştır. Bu çalışmaya dört sınıftan 88 öğrenci ve iki öğretmen katılmıştır. Sınıflardan ikisi kontrol grubu ve diğer ikisi de deneysel grup olarak adlandırılmıştır. EKT, BTÖ ve ÇTÖ tüm gruplara öntest ve sontest olarak verilirken, MDYT ise öntest olarak uygulanmıştır. EKT, BTÖ, ve ÇTÖ verileri Ortak Değişkenli Çok Yönlü Varyans Analizi ile analiz edilmiştir. Bu analiz sonuçlan, küçük gruplarda demonstrasyon destekli kavramsal değiştirme metinlerine dayalı öğretimin EKT üzerine etkisinin anlamlı olduğunu gösterirken, öğrencilerin biyolojiye karşı tutumları ve çevreye karşı tutumları üzerine etkisinin anlamlı olmadığım göstermektedir.
Özet (Çeviri)
2002. 88 students from four classes and two teachers were included in this study. Two of the classes were called control group and two of them were called experimental group. While the TEC, ASE and ASB were administered to all of the students as pre- and post-tests, the TOLT were conducted as pre-test. Data related to the TEC, ASB, and ASE were analyzed by multivariate analysis of covariance (MANCOVA). The results of the MANCOVA showed that there was significant effect of the treatment which was the conceptual change texts oriented instruction accompanied by demonstrations in small groups on the TEC, while there were no significant effect of the treatment on the attitudes towards biology and attitudes towards environment.