Remediation of seventh grade students' misconceptions related to ecological concepts through conceptual change approach
Yedinci sınıf öğrencilerinin ekoloji konularındaki kavram yanılgılarının kavramsal değişim yaklaşımı ile giderilmesi
  1. Tez No: 116216
  2. Yazar: ÖZLEM ÖZKAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEREN TEKKAYA, PROF. DR. ÖMER GEBAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Eğitim ve Öğretim, Biology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kavram Yanılgısı, Kavramsal Değişim Metni, Geleneksel Öğretim Yöntemi, Ekolojik Kavramlar, İki-aşamalı Tanı Testi. vı, Misconception, Conceptual Change Text, Traditional Instruction, Ecological Concepts, Two-tier Diagnostic Test. IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
oz YEDİNCİ SINIF ÖĞRENCİLERİNİN EKOLOJİ KONULARINDAKİ KAVRAM YANILGILARININ KAVRAMSAL DEĞİŞİM YAKLAŞIMI İLE GİDERİLMESİ ÖZKAN, Özlem Yüksek Lisans, Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Bölümü Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Ceren TEKKAYA Ortak Tez Danışmanı: Prof. Dr. Ömer Geban Haziran 2001, 131 sayfa Bu çalışmanın amaçlan, yedinci sınıf öğrencilerinin ekoloji konularındaki kavram yanılgılarını belirlemek ve kavramsal değişim metinlerinin kavram yanılgılarının giderilmesindeki ve öğrencilerin çevreye karşı tutumlarındaki etkisini araştırmaktır. Nitel ve nicel bölümlerden oluşan bu çalışma, 2000-2001 öğretim yılı sonbahar döneminde ODTÜ Geliştirme Vakfı Özel Okulu'nda gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın nitel bölümünde, öğrencilerin ekoloji konularındaki kavram yanılgıları hakkında bilgi toplamak amacı ile 10 sekizinci sınıf öğrencisi ile görüşmeler yapılmıştır. Çalışmanın nicel bölümünde ise, ikiayrı sınıfla öğrenim gören 58 yedinci sınıf öğrencisi yer almıştır. Fen bilgisi dersi her iki gruba aynı fen bilgisi öğretmeni tarafından verilmiştir. Bu çalışmada, deney grubundaki öğrenciler ekoloji konularını kavramsal değişim metinleri ile çalışırken, kontrol grubundaki öğrenciler bu konulan geleneksel öğretim yöntemi ile işlemiştir. İki-aşamalı çoktan seçmeli formatında hazırlanan“Ekoloji Kavram Testi”, uygulanan öğretim yönteminin öğrencilerin kavram yanılgılarının giderilmesindeki etkisini ölçmek amacı ile her iki grupta ön-test ve son-test olarak uygulanmıştır. Ayrıca, uygulanan öğretim yönteminin, öğrencilerin çevreye karşı tutumlarına etkisini ölçmek amacı ile,“Çevre Tutum Ölçeği”her iki gruba ön-test ve son-test olarak uygulanmıştır. Sonuçlar deney grubunun ekoloji konularını anlamada kontrol grubundan daha başardı olduğunu göstermiştir. Başka bir deyişle, öğrencilerin ekoloji konularındaki kavram yanılgıları, kavramsal değişim metinleri yardımı ile giderilmiştir. Deney grubundaki öğrencilerin, çevreye karşı tutumlarında az da olsa bir artma göstermelerine rağmen, deney grubu ile kontrol grubu arasında öğrencilerin çevreye karşı tutumları açısından anlamlı bir fark bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT REMEDIATION OF SEVENTH GRADE STUDENTS' MISCONCEPTIONS RELATED TO ECOLOGICAL CONCEPTS THROUGH CONCEPTUAL CHANGE APPROACH ÖZKAN, Özlem M.S., Department of Secondary Science and Mathematics Education Supervisor: Assist. Prof. Dr. Ceren Tekkaya Cosupervisor: Prof. Dr. Ömer Geban June 2001, 131 pages The aims of this study were to identify seventh grade students' misconceptions regarding ecological concepts and to investigate the effect of conceptual change text oriented instruction on remediation of misconceptions concerning ecological concepts and on students' environmental attitudes. This study included a qualitative and a quantitative part and both parts were conducted in METU Developmental Foundation Private School in 2000- 2001 fall semester. In qualitative part of this study, 10 eight grade students were interviewed to obtain information about students' misconceptions related to ecological concepts. In quantitative part of the study, the participants included 58 111seventh grade students from two intact classes instructed by the same science teacher. During the treatment, students in the experimental group worked with conceptual change texts and those in the control group received traditional instruction on unit. The Ecology Concept Test, prepared in a two-tier multiple choice format, was administered in both groups as a pre- and post-test to measure the effect of instruction in terms of remediation of students' misconceptions. An environmental attitude scale was also administered to both groups as a pre- and post-test to measure the effect of instruction on students' attitudes towards environment. The results indicated that the experimental group achieved significantly better than the control group with respect to understanding of ecological concepts. In other words, the remediation of students' misconceptions in ecological concepts was achieved with the help of conceptual change texts. Although students in the experimental group showed a slightly significant increase in their attitudes towards the environment, no significant difference was found between the experimental group and control group with respect to attitudes towards the environment.