Finite element analysis of cornering characteristics of rotating tires
Otomobil lastiklerinin yanal kuvvet karakteristiklerinin sonlu elemanlar yöntemiyle analizi
- Tez No: 143644
- Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ SAMİM ÜNLÜSOY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Otomobil Lastiği, Yanal Kuvvet Karakteristikleri, İplik Kauçuk Modelleme, Sonlu Elemanlar Analizi, Pneumatic Tire, Cornering Force Characteristics, Cord Rubber Modeling, Finite Element Analysis
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Pnömatik otomobil lastiklerinin yanal kuvvet karakteristiklerini elde etmek amacına yönelik, hassas ve hızlı çözümler verecek bir sonlu elemanlar modeli geliştirilmiştir. Otomobil lastiğinin çelik tel ve tekstil ipliklerle güçlendirilmiş kuşak ve gövde katlan, ortotropik malzeme özellikleri taşıyan katı elemanlar kullanılarak modellenerek çözüm süreleri kısaltılmıştır. Tekstil gövde katlan, daha sonra, koordinat sistemi transformasyonuna gerek kalmadan çözüm yapabilmek ve çözüm süresini önemli oranda azaltabilmek için eğilme rijitliği olmayan çubuk elemanlar kullanan bir model geliştirilmiştir. Gerçekleştirilen basitleştirmeler sonucu, yeni modelle tam bir yanal kuvvet karakteristikleri takımimn hesaplanmasında önemli ölçüde zaman kazanmak mümkün olmaktadır. Sonlu elemanlar modeli volan üzerinde dönen bir lastiğin yanal kuvvet karakteristiklerinin elde edilmesinde kullanılarak, lastik deney aygıtında yapılan testlerin simülasyonu yapılmıştır. Her iki modelden elde edilen sonuçlar birbirleri ile ve deneysel sonuçlarla karşılaştmlmıştır. Karşılaştırmalar sonucunda geliştirlen modelin, en az literatürde mevcut modeller kadar hassas sonuçlar verirken, çözüm stabilitesi yönünden ise hepsinden üstün olduğu sonucuna vanlmıştır.
Özet (Çeviri)
A finite element model is developed to obtain the cornering force characteristics for rotating pneumatic tires which combines accuracy together with substantially reduced computational effort. For cord reinforced rubber sections such as the body plies and breaker belts, continuum elements with orthotropic material properties are used to improve solution times. Drastic reductions in computational effort are then obtained by replacing the continuum elements with truss elements which do not require orientation of element coordinate system to model textile body plies. With these simplifications, new model can be used produce a complete carpet plot of cornering force characteristics in substantially reduced solution times. The finite element model is used to obtain the cornering force characteristics of a tire, simulating the experiments on a tire test rig where the tire rotates on a flywheel. Results from both models are compared with each other and with the experimental results. It is concluded that the model developed provides results at least as accurate as the previously published models with a clear superiority in stability of solution.