Development of a preprocessor for finite element analysis and a postprocessor for experimental analysis of pneumatic tires
Pnömatik lastiklerin sonlu elemanlar analizi için ön işlemci ve deneysel analizi için son işlemci geliştirilmesi
  1. Tez No: 82676
  2. Yazar: HAKAN KORKMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. Y. SAMİM ÜNLÜSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ön işlemci, Son işlemci, Pnömatik Lastikler, Lastik Yan Kuvvet Karakteristikleri, Lastik Deneyi. vı, Preprocessor, Postprocessor, Pneumatic Tires, Tire Cornering Force Characteristics, Tire Testing. IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
oz PNÖMATİK LASTİKLERİN SONLU ELEMANLAR ANALİZİ İÇİN ÖN İŞLEMCİ VE DENEYSEL ANALİZİ İÇİN SON İŞLEMCİ GELİŞTİRİLMESİ Korkmaz, Hakan Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Y. Samim Ünlüsoy Temmuz 1999, 146 sayfa Pnömatik lastik yol taşıtlarının, şişirilmiş basit bir parçası olarak görünse de, gerçekte karmaşık bir yapıya sahiptir ve ağır görevler yapar. Ticari sonlu elemanlar programlarının ön işlemcileri genel amaçlar için geliştirildiğinden, lastik modelinin yaratılması ve daha sonra olası değişikliklerin yapılması, uzun ve yorucu bir süreçtir. Yaratılmış modelin olası hatalar için kontrol edilmesi de oldukça zor bir işlemdir. Bu tezde, anılan problemlere çözüm olarak, lastiğin sonlu elemanlar modelinin yaratılması ve düzenlenmesi için özel amaçlı bir lastik ön işlemcisi geliştirilmiştir. Ön işlemci, lastiğin geometrisinin iki boyutta tanımlanmasına olanak sağlamaktadır. Lastiğin geometrik ve malzeme özellikleri ön işlemci yoluyla girilir. Üç boyutta statik ve sanki statik analiz yapabilmek için, sınır ve temas koşulları belirtilir. Lastikanalizi ile bağlantılı olan özellik değerleri, ön işlemci yoluyla kolayca düzenlenebilir ve ilgilenilen lastik parametreleri incelenebilir. Statik ve sanki statik sonlu eleman analizinin sonuçları, doğrulanması ve modelin daha da iyileştirilmesi için deneysel lastik verileriyle karşılaştırılmalıdır. Bu amaçla, tez çalışması içinde mevcut lastik deney düzeneği için bir son işlemci de geliştirilmiştir. Ön işlemcide deneysel değerlerin, lastiğin yan kuvvet karakteristikleri olarak sunulabilmesi için, günümüzde yaygın olarak uygulanan yarı empirik“Magic Formula”kullanılmıştır. Denenen bir lastik için ölçülen değerler son işlemci kullanılarak Magic formulanın katsayıları hesaplanmaktadır. Daha sonra bu katsayılar sayesinde, lastiğin yan kuvvet karakteristikleri“Carpet Graph”formatmda sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF A PREPROCESSOR FOR FINITE ELEMENT ANALYSIS AND A POSTPROCESSOR FOR EXPERIMENTAL ANALYSIS OF PNEUMATIC TIRES Korkmaz, Hakan M. S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Y. Samim Ünlüsoy July 1999, 146 pages Although the pneumatic tire may look like a rather simple inflated rubber component of most unguided ground vehicles, in reality it has a complex structure and performs complicated tasks. Since the preprocessors of commercial finite element softwares are for general purposes, the creation of a tire model and subsequent modifications may be a long and tedious job. Checking the created model for possible errors presents further difficulties. In this thesis, to overcome these problems, a tire preprocessor for the special purpose of creating and editing a tire finite element model is constructed. The preprocessor allows the user to define geometry and construction of the tire in two dimensions. Geometric and material inproperties of the tire are entered through the preprocessor. Boundary and contact conditions are specified in order to perform static and quasi-static analysis in three dimensions. Property values that are related with tire analysis can be edited easily throughout the preprocessor facilitating the examinination of the effect of tire parameters of interest. The results from the static and quasi-static finite element analysis should be compared with the experimental tire data for justification and further development. For this purpose, postprocessor for the existing experimental tire setup is also developed. For the postprocessor, the so-called“magic formula”, which is a semi- emprical formula, is taken to be the base model ibr the implementation of tire cornering force characteristics. The postprocessor uses the measured data to determine the coefficients of the magic formula for the specified tire and then provides facilities for the presentation of the data in carpet graph form.