Scalar meson effects in radiative decays of vector mesons
Vektör mezonların ışınsal bozunmalarında skaler mezon etkileri
- Tez No: 143665
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET GÖKALP
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Vektör Mezon Bozunması, Skaler-İzoskaler Mezon, Skaler- İzovektör Mezon, Vektör Mezon Dominans, Chiral Tedirgeme Kuramı, Çiftlenim Sabiti, Işınsal Bozunma, Vector Meson Decay, Scalar-Isoscalar Meson, Scalar-Isovector Me son, Vector Meson Dominance, Chiral Perturbation Theory, Coupling Constant, Radiative Decay
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Işınsal vektör mezon bozunmalarında skaler mezonların rolü araştırıldı. Skaler- izoskaler /o (980) ve skaler-izovektör ao(980) mezonlarımn etkileri sırasıyla (f> -*? 7r+7r~7 ve - ». 7T°777 ışınsal bozunma mekanizmalarında çalışıldı. Işınsal (j) - » 7r+7r~7 bozunmasımn incelenmesinde a-mezon, p-mezon ve /o-mezon katkılarımn düşünüldüğü fenomenolojik bir yaklaşım kullamldı. Farklı katkılar arasındaki girişim etkileri analiz edildi ve bu bozunma için dallanma oram hesaplandı, p-mezon, chiral halkası ve ao-mezon katkıları göz önüne alınarak fenomenolo jik bir yaklaşım çerçevesinde ışınsal - > 7r°?77 bozunması çalışıldı. Farklı katkılar arasındaki girişim etkileri incelendi ve 7r+7r~7 ve p° - > 7r°7r°7 bozun- malarmm dallanma oranı hesaplandı. Bütün bu bozunmalarda, skaler mezon ara durumlarının toplam genliğe önemli katkılar sağladığı bulundu.
Özet (Çeviri)
The role of scalar mesons in radiative vector meson decays is investigated. The effects of scalar-isoscalar /o(980) and scalar-isovector ao(980) mesons are studied in the mechanism of the radiative - > 7r+7r~7 and - »? 7r°777 decays, respec tively. A phenomenological approach is used to study the radiative - >? 7r+7r~7 decay by considering the contributions of cr-meson, p-meson and /o-meson. The interference effects between different contributions are analyzed and the branch ing ratio for this decay is calculated. The radiative (j) - > 7r°?77 decay is studied within the framework of a phenomenological approach in which the contribu tions of p-meson, chiral loop and ao-meson are considered. The interference effects between different contributions are examined and the coupling constants ga0-, and gaoK+K- are estimated using the experimental branching ratio for the 7T°?77 decay. Furthermore, the radiative p° - » 7r+7r~7 and p° - ? 7r°7r°7 de cays are studied to investigate the role of scalar-isoscalar cr-meson. The branch ing ratios of the p° - » 7r+7r~7 and p° - ? 7r°7r°7 decays are calculated using a phenomenological approach by adding to the amplitude calculated within the framework of chiral perturbation theory and vector meson dominance the ampli tude of c-meson intermediate state. In all the decays studied the scalar meson intermediate states make important contributions to the overall amplitude.