Scherk-Schwarz reduction of effective string theories in even dimensions
Çift sayıda boyuta sahip uzaylarda efektif sicim kuramlarının Scherk-Schwarz indirgemesi
- Tez No: 143664
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE KARASU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Süpersicimler, Süperkütleçekim, Düalite, Scherk-Schwarz indirgemesi, Supertring, Supergravity, Duality, Scherk-Schwarz Reduction
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Scherk-Schwarz indirgemeleri Kaluza-Klein indirgemelerinin yüksek boyuttaki alanların sıkıştırılmış koordinatlara bağımlı olmasına izin verilen bir genelleştirilmesidir. Bu ancak yüksek boyuttaki kuramın global bir simetrisi varsa mümkündür ve bağımlılık bu simetri tarafından belirlenir. Bu tezde süperkütleçekim ve süpersicim kuramlarının, aksiyonun değil haraket denklemlerinin simetrisi olan elektromanyetik düalitelerle burkulmuş, ki D = 4, N = 4 süperkütleçekime eşlenmiş süper- Yang- Mills kuramının S-düalitesi buna bir örnektir, genelleştirilmiş Scherk Schwarz indirgemelerini inceliyoruz. İndirgeme aksiyonun kendisi üzerinde değil, ya alan denklemleri üzerinde ya da hem elektrik hem de manyetik alanlar için potensiyal- lerin kullanıldığı çiftlenmiş formalizmde olduğu gibi aksiyonun düalite altında değişmeyen bir formu üzerinde yapılabilir. Elde ettiğimiz tek sayıda boyuta sahip uzaydaki kuram, dA ~ m * A kendine düal şartım sağlayan kütleli form alanlarına sahiptir. Bu yöntemleri D - 4,6,8 boyutlardaki kuramlara uygu luyor ve D - 3, 5, 7 boyutlarda ayarli, kütleli form alanlarına, Chern-Simons tipi etkileşimlere ve skalar potansiyele sahip yeni süperkütleçekim kuramları elde ediyoruz.
Özet (Çeviri)
Scherk-Schwarz reductions are a generalization of Kaluza-Klein reductions in which the higher dimensional fields are allowed to have a dependence on the compactified coordinates. This is possible only if the higher dimensional the ory has a global symmetry and the dependence is dictated by this symmetry. In this thesis we consider generalised Scherk Schwarz reductions of supergravity and superstring theories with twists by electromagnetic dualities that are sym metries of the equations of motion but not of the action, such as the S-duality of D = 4, N = 4 super- Yang-Mills coupled to supergravity. The reduction cannot be done on the action itself, but must be done either on the field equations or on a duality invariant form of the action, such as one in the doubled formalism in which potentials are introduced for both electric and magnetic fields. The resulting the ory in odd dimensions has massive form fields satisfying a self-duality condition dA ~ m * A. We apply these methods to theories in D = 4, 6, 8 and obtain new gauged supergravity theories with massive form fields, with Chern-Simons like couplings and with a scalar potential in D = 3, 5, 7.