Psikolojik taksonomi ilkelerinin (Bloom, Gagne ve Piaget) lise 1 tarih ders programına uygulanabilirliği
The Feasibility of pyschological taxonomy principles (Bloom, Gagne and Piaget) to the curriculum of history class at lise 1
- Tez No: 144031
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜRCAN ÜLTANIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Teaching history, history teaching curriculum, psychological taxonomy, constructivism. iii
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
ÖZET PSİKOLOJİK TAKSONOMİ İLKELERİNİN (BLOOM, GAGNE VE PİAGET) LİSE 1 TARİH DERS PROGRAMINA UYGULANABİLİRLİĞİ Yıldız MUSTAFA Yüksek Lisans, Eğitim Programlan ve Öğretim Tez Danışmam: Doç. Dr. Gürcan Ültanır Haziran 2004, 167 + xiv sayfa Bü araştırmanın amacı, Psikolojik Taksonomi İlkelerinin (Bloom, Gagne ve Piaget) Lise 1 Tarih ders Programına uygulanabilirliğinin belirlenmesidir. Bu amaçla Gagne, Bloom ve Piaget ile ilgili taksonomik yaklaşımların alt boyutları tespit edilerek bu alt boyutları ifade eden anket sorulan hazırlanmıştır. Bu anket, açık uçlu sorulardan oluşturulmuş ve anketin yanı sıra gerekli yerlerde görüşme tekniği kullanılmıştır. Bu anket, Düzce il merkezi ile Akçakoca ilçesinde lise I tarih dersine giren toplam 20 tarih öğretmenine yöneltilmiştir. Toplanan verilerin içerik analizi yapılarak değerlendirme tablolaştırılmış, genel yorumlan yapılmıştır. Bu nitel araştırmanın sonucunda; öğretmenlerin ders plânlannın genellikle Bloom taksonomisine göre yaptıkları, Gagne' nin öğrenme basamaklann uygun plân yapmayı tam olarak gerçekleştiremedikleri, bu yaklaşımlar ile ilgili basamakları, hedeflerin tespit edilmesinde önemsemedikleri, Piaget'in ise bireyin öğrenme gelişim basamaklanndaki öğrenme farkhlıklannı az miktarda dikkate aldıklar, ayrıca tarih öğretiminde öğrencilerin öğrenmelerine yönelik hedeflerin hazırlanması konusunda uğraş vermedikleri, farklı yöntem ve teknikleri kullanmadıklan, geleneksel yöntemlere bağlı kaldıklan, modern yöntemler hakkında bilgi sahibi olmadıklan, ayrıca hedeflerin tespit edilmesinde merkeze bağlı plânlama çalışmalan olduğundan öğrenciye göre içeriği yönlendirme yönüne gitmedikleri ortaya çıkmıştır. Tarih öğretiminin betimsel yaklaşımla sınırlandığı, konstruktivist düşünceye yer verilmediği saptanmıştır. Anahtar Kelimeler; Tarih Öğretimi, Tarih Ders Programı, Psikolojik Taksonomiler, Konstruktivizm. iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The feasibility of Psychological Taxonomy principles (Bloom, Gagne and Fiaget) to The Curriculum of History Class at Lise I Yıldız MUSTAFA M. A Thesis, Curriculum Development And Instruction Supervisor: Doç.Dr. Gürcan ÜLTANIR Jun 2004, 167 + xiv page The aim of this study is to determine the feasibility of psychological taxonomy principles (Bloom, Gagne, Piaget) to the history class curriculum at Lise I. For that purpose, the questions of survey, expressing the sub-dimensions, were prepared by determing the sub-dimensions of taxanomical apprach related with Bloom, Gagne and Piaget. This survey has been based upon open-ended questions and besides the questionnaire, the interview techique has been applied in needed situations. This survey has been carried out on 20 history teachers, teaching at High School I in central Düzce and the province Akçakoca. The content of collected data has been analysed and evaluation has been charted and general comments have been done. As a resulf of this qualitative survey, teachers usually prepare their yearly plans in accordance with the steps suggested in Bloom taxonomy, but they have completely not been able to succeed in preparing it as required by Gagne' s learning steps, while determing the objectives they ignore the steps related with these approaches. As for Piage, they do not tka into consideration the learning differences of individuals at learning devolopment steps. Moreover, make little effort to prepare the targets for teaching history aiming the students learning process, they do not use different methods and techniques, depending on classical methods and unaware of modern methods while determining the objectives which depend on the student. It is confirmed that history teaching has been rectricted by desriptive approach and constructivist's thought has never been taken place.