Ölçme değerlendirme tekniği olarak yapılandırılmış iletişim gridi ve bilgisayar ortamında uygulanabilirliğine ilişkin görüşler
Structural communication grid as an assessment technique and views on its usability in the computer environment
- Tez No: 144030
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BAHAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Alternatif Ölçme Değerlendirme, Yapılandırılmış İletişim Gridi, Bilgisayar Destekli Ölçme Değerlendirme. vı, Alternative Assessment, Structural Communication Grid, Computer based assessment. iv
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Fen Bilgisi Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
ÖZET ÖLÇME DEĞERLENDİRME TEKNİĞİ OLARAK YAPILANDIRILMIŞ İLETİŞİM GRİDİ VE BİLGİSAYAR ORTAMINDA UYGULANABİLİRLİĞİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLER Aydın, Fatih Yüksek Lisans, Eğitim Fakültesi Tez Danışmanı: Doç.Dr. Mehmet BAHAR Haziran 2004, 146 sayfa Yapılandırılmış İletişim Gridi (structural communicatin grid), doğru cevap bulunduran birden fazla kutucuk içerebilmesi bakımından, tek doğru cevabı olan çoktan seçmeli testlerin yanında bir değerlendirme tekniği olarak kabul edilmektedir. Bu çalışmanın amacı, günümüzde kullanılan ölçme değerlendirme tekniklerinin (çoktan seçmeli, doğru-yanlış, boşluk doldurma vb.) yanında bir ölçme değerlendirme tekniği olarak ortaya konan yapılandırılmış iletişim gridini bilgisayar ortamında öğrencilere sunmak ve i) bir ölçme değerlendirme tekniği olarak olumlu ve olumsuz yönleri ile bilgisayar ortamında uygulanabilirliğine ilişkin görüşleri belirlemek, ii) alan bağımlı/alan bağımsız bilişsel stilinin tekniğin bilgisayar uygulamasına karşı yaklaşımı etkileyip etkilemediğini ortaya çıkarmak, iii) farklı bilgisayar deneyimine sahip olmanın programa karşı yaklaşımı etkileyip etkilemediğini belirlemektir.Tekniğin tüm özelliklerini yansıtabilecek nitelikte ve tekniği bilgisayar ortamında uygulamaya imkan verecek bir bilgisayar yazılımı Yapılandırılmış İletişim Gridi (YAPÎG) geliştirilmiştir. Katılımcıların tekniğe yönelik görüşlerini belirlemek amacı ile, Program Değerlendirme Anketi geliştirilmiştir. Öğrencilerin bilişsel stillerini belirlemek için ise, saklı figürler testi kullanılmıştır. Uygulamada, öğrencilere ilk hafta tekniğin özellikleri ve kullanımı kalem kağıt üzerinde gösterilerek örnek bir etkinlik yaptırılmıştır. İkinci hafta, tekniğin bilgisayar ortamında kullanımına ilişkin bilgi verilerek bilgisayar ortamında örnek bir etkinlik yapılmıştır. Çalışmaya Üniversite İlköğretim Bölümü 2. ve 4. sımf I. ve II öğretim Fen Bilgisi (N=81) ve Matematik (N=37) öğretmenliği öğrencileri, Biyoloji (N=18) ve Fen Bilgisi (N=6) öğretmenleri ile üniversite elemanları (N=12) katılmıştır. Sonuçlar; i) yazılım programının bilgisayar ortamında tekniğin özelliklerim yansıtabildiğim, ii) öğretmen ve öğrencilerin büyük çoğunluğunun tekniği bilgisayar ortamında rahatlıkla kullanabildiğini, iii) katılımcıların bazı olumsuz görüşlerine rağmen, genel olarak yazılama karşı olumlu görüşlere sahip olduğunu, iii) alan bağımlı/bağımsız bilişsel stili ile bilgisayar deneyiminin programa karşı yaklaşımı etkilemediğini göstermiştir. Tekniğin bulguları öğrenme ve öğretme bilimi açısından tartışılmıştır. Genel olarak tekniğin; anlamlı öğrenilen bellekteki, birbirine bağlı bilgileri ölçmesi, kısmi bilgiyi değerlendirmesi, bireysel farklılıklara fırsat tanıması (kutucuklara görsel, sözel ve her ikisi birlikte çeşitli materyal konulabilir) açısından yapısalcı değerlendirme yaklaşımına uygunluk gösterdiği söylenebilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STRUCTURAL COMMUNICATION GRID AS AN ASSESSMENT TECHNIQUE AND VIEWS ON ITS USABILITY IN THE COMPUTER ENVIRONMENT Aydın, Fatih Master Thesis, Department of Education Thesis Advisor: Associate Professor Dr. Mehmet BAHAR June 2004, 146 pages Structural communication grid is regarded as another assessment technique beside multiple choice,which has only one correct answer, since it may include several boxes having the correct answers. The aim of this research is to introduce students a computerized version of structural communication grid which is regarded as another assessment technique beside the traditional assessment techniques (such as multiple choice, true-false and fill in the blanks questions) and i) to determine views on its usability in the computer environmet as an assessment technique with regards to its positive and negative aspects ii) to identify whether the differences in the field dependency (field dependent versus independent) aspect of the cognitive styles of the students affect the way they approach to this particular computer system ii) whether the differences min the prior computer experience and literacy affect the way they approach to the system. SCG (Structural Communicaction Grid) computer system was developed in a way that it could reflect all aspects of the technique. A software assessment questionnaire was developed and applied in order to collect the participants views about the system. Hidden figures test was applied in order to determine the cognitive styles of the students. In the first week, the technique was introduced on paper and pencil and students were required to develop an example by it. The second week, the SCG system was introduced and an example was solved by the help of the system. The study was conducted upon the 2nd and 4th year students of the Mathematics (N=37) and Science (N=81) Teaching of the Department of Primary Education, Biology (N=18) and Science (N=6) teachers and University academic staff (N=12). Results indicate that i) the system is able to reflect all aspects of the technique in the computer environment ii) most of the students and the teachers were able to use the technique easily in the computer environment iii) the participants have generally positive views about the system even though they have some negative views iv) cognitive style of the students did not affect the way the participants approach to the system. The implications of the technique for taching and learning science were also discussed. In general terms, it could be said that the technique is appropriate to the constructivist paradigm due to the fact that it assess the related knowledge in the long term memory, it assess the partial knowledge and it provides opportunities for individual differences (boxes can include both verbal and visual materials).