Sosyal bilgiler öğretiminde örnek olayın erişiye ve derse karşı tutuma etkisi
The Effects of study case to achievement and attitude towards the lesson in the teaching of social science
  1. Tez No: 144033
  2. Yazar: FİLİZ TOPAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEMAL AVCI, YRD. DOÇ. DR. SERAP EMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Study Case: It is method that gives the students opportunity to study, study case
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 208
Özet
ÖZET SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETİMİNDE ÖRNEK OLAYIN ERIŞIYE VE DERSE KARŞI TUTUMA ETKİSİ Filiz TOPAL Yüksek Lisans Tezi Sosyal Bilgiler Eğitimi Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yard.Doç.Dr. Cemal AVCI Ortak Tez Danışmanı: Yard.Doç.Dr. Serap EMİR Arahk 2004, 193 Sayfa Bu çalışmada, Sosyal Bilgiler Dersinin öğretiminde örnek olayların erişiye ve tutuma karşı etkisi incelenmiştir. Bolu İlinde bulunan Milli Egemenlik İlköğretim Okulunun 5. sımf öğrencilerinden iki grup üzerinde ve Sosyal Bilgiler Dersinde yürütülen araştırmada; kontrol grubunda geleneksel öğretim, deney grubunda örnek olaylar işe koşulmuştur. mAraştırmada veriler ön test, son test ve tutum ölçeği ile toplanmıştır. Bu veriler aritmetik ortalama, standart sapma ve“t”testi ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular şöyle özetlenebilir: 1. Örnek Olayların uygulandığı deney grubu ile geleneksel öğretimin uygulandığı kontrol grubu arasında bilgi düzeyi erişi puanlan açısından anlamlı bir fark bulunmuştur. 2. Örnek Olayların uygulandığı deney grubu ile geleneksel öğretimin uygulandığı kontrol grubu arasında kavrama düzeyi erişi puanlan açısından anlamlı bir fark bulunmuştur. 3. Örnek Olayların uygulandığı deney grubu ile geleneksel öğretimin uygulandığı kontrol grubu arasında uygulama düzeyi erişi puanlan açısından anlamlı bir fark bulunmuştur. 4. Örnek Olayların uygulandığı deney grubu ile geleneksel öğretimin uygulandığı kontrol grubu arasında sentez düzeyi erişi puanlan açısından anlamlı bir fark bulunmuştur. 5. Örnek Olayların uygulandığı deney grubu ile geleneksel öğretimin uygulandığı kontrol grubu arasında toplam erişi puanlan açısından anlamlı bir fark bulunmuştur. 6. Örnek Olayların uygulandığı deney grubu ile geleneksel öğretimin uygulandığı kontrol grubu arasında tutum puanlan açısından anlamlı bir fark bulunmuştur. Bu araştırmada elde edilen bulgulara dayanılarak, örnek olay becerilerinin geliştirilmesine ve yeni yapılacak araştırmalara ilişkin öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECTS OF STUDY CASE TO ACHIEVEMENT AND ATTITUDE TOWARDS THE LESSON IN THE TEACHING OF SOCIAL SCIENCE Filiz TOPAL Master Thesis Social Science Teaching Advisors: Asistant Prof. Dr. Cemal AVCI Asistant Prof. Dr. Serap EMİR November 2004, Page: 193 In this study the effect of a study case to achievement and attitude is investigated. During the research which has been carried out on two different groups and social studies classes with pupils of grade 5 at Milli Egemenlik Elementary School in Bolu, while the experimental group was taught in study cases the control groups was taught in traditional method. Data have been collected by applying pre-test, post test and attitude scale. This data are analyzed by using arithmetic means and standard deviation and“t”test. VIThe results of the study can be summaried as follows: 1. A significant difference was found between the means of level of knowledge achievement scores of experimental group students taught in study case and those of control group students taught in traditional method. 2. A significant difference was found between the means of level of comprehension achievement scores of experimental group students taught in study case and those of control group students taught in traditional method. 3. A significant difference was found between the means of level of application achievement scores of experimental group students taught in study case and those of control group students taught in traditional method. 4. A significant difference was found between the means of level of synthesis achievement scores of experimental group students taught in study case and those of control group students taught in traditional method. 5. A significant difference was found between the means of total achievement scores of experimental group students taught in study case and those of control group students taught in traditional method. 6. A significant difference was found between the means of total attitude scores of experimental group students taught in study case and those of control group students taught in traditional method. In this research study, proposals based on findings have also been made for those who intent to go into research studies in study case. vn