Ricardo'da dış ticaret ve iktisadi büyüme
According to Ricardo foreign trade and economic growth
- Tez No: 144037
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SABRİ ÇAKLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Dış ticaret, İktisadi büyüme, Ricardo, Değer teorisi, Rant teorisi, Sanayi devrimi iv, Foreign Trade, Economic Growth, Ricardo, Value Theory, Rent, Industrial Revolution m
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
ÖZET RİCARDO'DA DIŞ TİCARET VE İKTİSADİ BÜYÜME Dinar, Gülenay Yüksek Lisans, İktisat Bölümü Tez Danışmanı: Doç. Dr. Sabri ÇAKLI Şubat, 2004 X+ 118 Sayfe Bu çalışmada Ricardo'nun gelişme ve gelişmenin önündeki engellerin nasıl kaldırılacağı konusuna yönelik düşünceleri incelenmiştir. Ricardo'nun iktisadi sistemine göre ekonomi er geç uzun dönem durgunluğa girecektir. Buradaki temel problem söz konusu durgunluğu mümkün olduğunca geciktirmektir. Bu çalışmada gelişme teorisinin açıklanması İçin gerekli olan değer, ücret, rant ve kar teorileri de incelenmiştir. Dış ticaret teorisi de Ricardo tarafından gelişmenin önündeki engelin kaldırılmasını sağlayacak bir çözüm aracı niteliğiyle incelenmiştir. Ricardo'nun“Ekonomi Politiğin ve Vergilendirmenin İlkeleri”başlıklı eseri 19.yy İngiliz toplumunun sorunlarına cevap arayışıdır ve özellikle de tahıl yasaları tartışmalarının sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Bu nedenle bu çalışmada o döneme ait toplumsal ve ekonomik koşullardan bahsedilerek, Ricardo'nun çalışması döneminin sosyo ekonomik koşullan içinde değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ACCORDING TO RICARDO FOREIGN TRADE AND ECONOMIC GROWTH Dinar, Gulenay MASTER OF ECONOMY SUPERVISOR: Doç. Dr. Sabri ÇAKLI FEBRUARY, 2004 X + 1 18 Sayfa In this thesis ideas of Ricardo on growth and on how to get rid of the obstacles against growth were examined. According to Ricardo sooner or later tibe economy will suffer from a long term recession. The basic question is to delay this recession. In this study the categories of value, wage, rent and profit that are needed to explain the growth theory were also examined. Also foreign trade theory, which is seen as a solution to get rid of the obstacles against growth by Ricardo, is also examined. The work of Ricardo is a search for an answer to the problems of 19* century British society and especially it is a result of debates on Corn Laws. Therefore, social and economic conditions of that period were also mentioned and the work of Ricardo was evaluated according to the socio-economic conditions of his age.