Sınıf öğretmenlerinin matematik öğretimi ilkelerine uyma dereceleri
The Level of adaptation of elementary school teachers to the mathematics teaching principles
  1. Tez No: 144047
  2. Yazar: HÜLYA MURSAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET YILDIZLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: curriculum, learning, teaching, technology, equality, evaluation
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
ÖZET SINIF ÖĞRETMENLERİNİN MATEMATİK OGRETTMI İLKELERİNE UYMA DERECELERİ MURSAL, Hülya Yüksek Lisans, Eğitim Fakültesi Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Mehmet YILDIZLAR Temmuz, 2004; xii+134 sayfa Bu araştırmanın amacı, 2003-2004 eğitim öğretim yılında, ilköğretim kurumlarında görevli sımf öğretmenlerinin matematik öğretimi ilkelerine ne derece uyduğunu belirlemektir. Araştırmanın evrenini Düzce İli Merkez İlçesinde 49 ilköğretim okulunda görev yapan 559 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmanın ömeklemini ise 2003-2004 eğitim öğretim yılında, Düzce İli Merkez İlçesinde bulunan 12 ilköğretim okulunda görev yapan 150 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Verilerin toplanmasında, araştırmacı tarafından uzman denetiminde bir anket hazırlanmıştır. Anketin geçerlik ve güvenirliği için uzman görüşlerine vıbaşvurulmuştur. Anketin güvenirliğini ölçmek için“Cronbach Alpha”uygulanmış ve anketin güvenirlik kat sayısı (X=.86 bulunmuştur. Anket altı boyuttan oluşmaktadır. Bunlar; yetişek, öğrenme, öğretme, teknoloji, eşitlik ve değerlendirme ilkeleridir. Ankette beşli dereceleme ölçeği kullanılmış verilerin analizinde frekans (f), yüzde (%) ve aritmetik ortalama hesaplarından yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda aşağıdaki sonuçlara ulaşılmıştır. 1- Araştırma kapsamında bulunan altı ilkeye 3,52 ortalama ile öğretmenler“oldukça”uymaktadır. 2- İlköğretim okulu sınıf öğretmenlerinin matematik öğretiminin“yetişek”ilkesine 3,44 ortalama ile,“oldukça”uydukları görülmüştür. 3- İlköğretim okulu sınıf öğretmenleri matematik öğretiminin“öğrenme”ilkesine 3,75 ortalama ile,“oldukça”uymaktadır. 4- İlköğretim okulu sımf öğretmenlerinin matematik öğretiminin“öğretme”ilkesine 3,73 ortalama ile,“oldukça”uyum gösterdikleri anlaşılmıştır. 5- İlköğretim okulu sımf öğretmenlerinin matematik öğretiminin“teknoloji”ilkesine 3,13 ortalama ile,“bazen”uydukları tespit edilmiştir. 6- İlköğretim okulu sınıf öğretmenleri matematik öğretiminin“eşitlik”ilkesine 3,50 ortalama ile,“oldukça”uymaktadır. 7- İlköğretim okulu sınıf öğretmenleri matematik öğretiminin“değerlendirme”ilkesine 3,62 ortalama ile,“oldukça”uymaktadır. Anahtar kelimeler; Yetişek, Öğrenme, Öğretme, Teknoloji, Eşitlik, Değerlendirme vıı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE LEVEL OF ADAPTATION OF ELEMENTARY SCHOOL TEACHERS TO THE MATHEMATICS TEACHING PRINCIPLES Mursal, Hülya Master, Faculty of Education Supervisor: Assist. Prof. Dr. Mehmet YILDIZLAR July, 2004; xii+ 134 Pages The aim of this research is to determine how well the teachers working in the elementary schools adapted the mathematics teaching principles in the 2003- 2004 academic year. The universe of the research consists of 559 elementary school teachers working in the elementary schools in the city center of the district of Düzce. The research was conducted upon 150 elementary school teachers working in 12 different elementary schools in the city center of the district of Düzce. The data was collected by a questionnaire developed by the researcher under the guidance of an expert. The security and the validity of the questionnaire were formed by expert opinions. The reliability of the questionnaire were measured by Cronbach alpha(a=0.93) coefficient analysis. The questionnaire consists of 6 dimensions. These are the principles of education program, learning, teaching, technology, equality and evaluation. The IVquestionnaire contains 5 item Likert scale questions and descriptive statistics of the data including frequency analysis and means have been provided. The following conclusions have been found from the research: 1- The teachers adapted“quite well”the 6 principles within the scope of the research with a mean of 3,52. 2- The elementary school teachers adapted“quite well”the principle of education program of mathematics teaching with a mean of 3,44. 3- The elementary school teachers adapted“quite well”the principle of learning of mathematics teaching with a mean of 3,75. 4- The elementary school teachers adapted“quite well”the principle of teaching of mathematics teaching with a mean of 3,73. 5- The elementary school teachers adapted“sometimes”the principle of technology of mathematics teaching with a mean of 3,13. 6- The elementary school teachers adapted“quite well”the principle of equality of mathematics teaching with a mean of 3,50. 7- The elementary school teachers adapted“quite well”the principle of evaluation of mathematics teaching with a mean of 3,62