İlköğretim beşinci sınıf sosyal bilgiler dersi Cumhuriyete nasıl kavuştuk ünitesinin öğretiminin programlandırılmış öğretime göre değerlendirilmesi
Determining teaching of unit of how to reach the Republic as a programmed teaching at five class of social science lesson
- Tez No: 144052
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEMAL AVCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Programlandırılmış Öğretim, Geleneksel Öğretim, Sosyal Bilgiler, Tarih vı, Programmed Learning, Traditional Learning, Social Science, History IX
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 245
Özet
ÖZET İLKÖĞRETİM BEŞİNCİ SINIF SOSYAL BİLGİLER DERSİ CUMHURİYETE NASIL KAVUŞTUK ÜNİTESİNİN ÖĞRETİMİNİN PROGRAMLANDIRILMIŞ ÖĞRETİME GÖRE DEĞERLENDİRİLMESİ Ali Kemal PAŞ Yüksek Lisans : Sosyal Bilgiler Eğitimi Tez Danışmanları : Yard. Doç. Dr. Cemal AVCI Prof. Dr. Veysel SÖNMEZ Haziran 2004, 223+xviii Sayfa Bu çalışmada ilköğretim beşinci sınıf Sosyal Bilgiler dersi Cumhuriyete Nasıl Kavuştuk ünitesinin öğretiminde Programlandırılmış öğretimin erişiye ve kalıcılığa etkisi incelenmiştir. Bolu ilinde bulunan Kültür İlköğretim Okulunun beşinci sınıf öğrencilerinden iki grup üzerinde yürütülen araştırmada; kontrol grubunda geleneksel öğretim, deney grubunda programlandırılmış öğretim işe koşulmuştur. ivAraştırmada veriler ön test, son test ve kalıcılık testi ile toplanmıştır. Bu veriler aritmetik ortalama, standart sapma ve“t”testi ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular şöyle özetlenebilir: 1. Programlandırılmış öğretimin uygulandığı deney grubu ile geleneksel öğretimin uygulandığı kontrol grubu arasında bilgi düzeyi erişi puanlan açısından deney grubu lehine anlamlı bir fark bulunmamıştır. Fakat aritmetik ortalama da az da olsa deney grubu lehine yükselme vardır. 2. Programlandırılmış öğretimin uygulandığı deney grubu ile geleneksel öğretim uygulandığı kontrol grubu arasında kavrama düzeyi erişi puanlan açısından deney grubu lehine anlamlı bir fark bulunmuştur. 3. Programlandınlmış öğretimin uygulandığı deney grubu ile geleneksel öğretim uygulandığı kontrol grubu arasında uygulama düzeyi erişi puanlan açısından deney grubu lehine anlamlı bir fark bulunmuştur. 4. Programlandınlmış öğretimin uygulandığı deney grubu ile geleneksel öğretim uygulandığı kontrol grubu arasında toplam erişi puanlan açısından deney grubu lehine anlamlı bir fark bulunmuştur. 5. Programlandırılmış öğretimin uygulandığı deney grubu ile geleneksel öğretimin uygulandığı kontrol grubu arasında bilgi düzeyi kalıcılık puanlan açısından deney grubu lehine anlamlı bir fark bulunmuştur.6. Programlandırılmış öğretimin uygulandığı deney grubu ile geleneksel öğretimin uygulandığı kontrol grubu arasında kavrama kalıcılık puanları açısından deney grubu lehine anlamlı bir fark bulunmuştur. 7. Programlandırılmış öğretimin uygulandığı deney grubu ile geleneksel öğretimin uygulandığı kontrol grubu arasında uygulama düzeyi kalıcılık puanları açısından deney grubu lehine anlamlı bir fark bulunmuştur. 8. Programlandırılmış öğretimin uygulandığı deney grubu ile geleneksel öğretimin uygulandığı kontrol grubu arasında toplam kalıcılık puanlan açısından deney grubu lehine anlamlı bir fark bulunmuştur. Elde edilen bu sonuçlar, Programlandırılmış Öğretim metodunun uygulanması durumunda,“Cumhuriyete Nasıl Kavuştuk”ünitesinin daha verimli olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINING TEACHING OF UNIT OF“HOW TO REACH THE REPUBLIC* AS TO PROGRAMMED TEACHİNG AT FTVE CLASS OF SOCIAL SCIENCE LESSON Ali Kemal PAS Graduate Program: Social Science Education Thesis Consultant: Assistant Prof. Cemal AVCI Prof. Dr. Veysel SÖNMEZ Haziran 2004, 223+xviii pages The purpose of this study is to determine the effect of the education, programmed at the ”How to Reach the Republic“ unit of the grade five of primary scholl's Social Knowledge lesson to permanence. vuAt the proceeding study, having two groups from five class Kültür Primary Scholi students in Bolu, traditional teaching is applied for control group and programmed teaching is applied for subject group. In the study data has been given by pre-test, last-test and permanency test. These data analyze with t-test, standart devision and mean. Diagnosis getting from the study can be summarize this : 1. There was no significant difference between subject group applied programmed teaching and cotrol group applied traditional teaching from point of view of knowledge level reaching point. However at the subject group there is a little increasing as an advantage. 2. There was significant difference between subject group applied programmed teaching, and cotrol group applied traditional teaching as an advantage of subject group from the point of view of understanding level reaching point. 3. There was significant difference between subject group applied programmed teaching, and cotrol group applied traditional teaching as an advantage of subject group from the point of view of applying level reaching point. 4. There was significant difference between subject group applied programmed teaching and cotrol group applied traditional teaching as an advantage of subject group from the point of view of total reaching point. via5. There was significant difference between subject group applied programmed teaching and cotrol group applied traditional teaching as an advantage of subject group from the point of view of knowledge level permanency point. 6. There was significant difference between subject group applied programmed teaching and cotrol group applied traditional teaching as an advantage of subject group from the point of view of understanding permanency point. 7. There was significant difference between subject group applied programmed teaching and cotrol group applied traditional teaching as an advantage of subject group from the point of view of applying level permanency point. 8. There was significant difference between subject group applied programmed teaching and cotrol group applied traditional teaching as an advantage of subject group from the point of view of permanency point. According to this results, İn the event of applying Programmed Learning Method, ”How to Reach the Republic" unit is more effective.