Türkiye'nin dış borçları ve dış borçların kamu yönetimine etkileri
Turkey's external debts and their effects on public management
- Tez No: 144070
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL ÜLKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Borç, dış borçlar, kamu yönetimi, borç yönetimi, Uluslararası Para Fonu, Dünya bankası IV, Debt, external debt, public managemerlt, debt management, International Money Fund (IMF), World Bank. II
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
ÖZET TÜRKİYE'NİN DIŞ BORÇLARI VE DIŞ BORÇLARIN KAMU YÖNETİMİNE ETKİLERİ Ayhan ÖZKARLIKLI Yüksek Lisans Tezi, Kamu Yönetimi Bölümü Tez Danışmanı Prof. Dr. Halil ÜLKER Ekim 2004, XII + 115 Sayfa Dünyada ve ülkemizde dış borçlar sorunu, önemi giderek artan bir konu olarak gündemde yer almaktadır. 1970 yılından günümüze kadar dış borç sorunu hızla büyümekte ve borcun boyutları borç alan ülkelerin ödeme kapasitesinin fazlasıyla üzerinde bulunmaktadır. Gelişmekte olan ülkelerin ortak sorunlarından biri olan dış borç sorunu, Türkiye açısından da ciddi boyutlarda yaşanmaktadır. Çünkü, hem Türkiye hem de gelişmekte olan ülkelerin ekonomik kalkınmada sermaye yetersizliği problemi vardır. Bu sorunun çözülememesi ve derinleşmesi, finansman arayışlarını giderek dış aleme yönlendirmektedir. Gerek bu dengeler gerekse kalkınma için finansman sağlanması amacıyla dış borçlanmaya gidilirken, dış borçlanmanın ulaştığı boyutlar ihmal edilmiştir. Dış borç probleminin yakın gelecekte çözülmesi zordur. Bu yüzden dış borçların daha büyük bir problem olmasını engellemek için, alınan dış borçlar etkili şekilde kullanılmalı, probleme daha fazla önem verilmeli ve bu konuda dikkatli davranmalıyız. III
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TURKEY'S EXTERNAL DEBTS AND THEIR EFFECTS ON PUBLIC MANAGEMENT Özkarlıklı, Ayhan M.A. Thesis, The Department of Public Adminisration Supervisor: Prof.Dr. Halil ÜLKER October 2004, XII + 115 Pages The external debts problem in Turkey and world has been on the agenda as a subject, which is increasing its importance day by day. The external debts problem has been getting serious since 1970 and the burden of debts is over the paying back power of the borrowing countries. The external debts problem that is one of the common problems of developing countries is also one of the serious problems of Turkey. Because, there is a problem of the lacking of capital for economic development both Turkey and developing countries. As this problem cannot be solved and they are getting deeper, financial efforts are directing to external world. While the external debts have been preferred for economic development and balance of payment problems, high figures reached on external debts have been ignored.The external debt problem is hard to solve in the near future. So, to prevent it being harder problem, the external debts taken, must be used efficiently, the problem must be given higher importance and we must be careful on this issue.