Basketbol hakemlerinin genel profili ve saldırgan davranışlarla karşılaşma durumu
General profile of basketball referees and to come up against assault situation
- Tez No: 144140
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELHAN ÖZBEY ALKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Basketbol Hakemi, Saldın, Saldırganlık IV, Basketball referee, Assault, Agressiveness n
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
ÖZET BASKETBOL HAKEMLERİNİN GENEL PROFİLİ VE SALDIRGAN DAVRANIŞLARLA KARŞILAŞMA DURUMU EKMEKÇİ, Rıdvan Yüksek Lisans, Spor Yönetimi Ana Bilim Dalı, Tez Danışmanı: Yrd.Doç.Dr. Selhan ÖZBEY ALKURT Ocak 2004, 124 sayfa Bu araştırmanın amacı, Türkiye'de basketbol hakemlerinin tüm düzeylerde (FIBA, ULEB, A klasmanı, B klasmanı, C klasmanı, Federasyon Hakemi, İl Hakemi, Aday Hakem) genel niteliklerini, karşılaştıkları ve gösterdikleri saldırgan davranışlarla ilgili mevcut durumu ortaya koyarak analiz etmek, gerekli hallerde önerilerde bulunmaktır. Türkiye Basketbol Federasyonuna bağlı toplam 1 193 hakeme anket yollanmış ve 461 anket geri dönmüştür. Araştırma geri dönen 461 anket üzerinde yapılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, anket tekniğinden yararlanılmıştır. Demografik özelliklerin tanımlanması için 10 soru ve saldırganlık durumlarım belirlemek için 15 sorudan oluşturulan toplam 25 soruluk bir anket uygulanmıştır. Analize hazır hale getirilen bilgiler, araştırmanın amacına uygun olarak yüzde, frekans ve aritmetik ortalama istatistiksel yöntemleri kullanılarak analiz edilmiştir. IllAraştırmada elde edilen bulgulara göre; Araştırmaya katılan basketbol hakemlerinin 90'ı (%19.5) bayan, 371'i (%80.5) erkek hakemler oluşturmaktadır. 22-26 yaş arası gurup %51.6'lık oran ile en büyük paya sahiptir. Araştırmaya katılan basketbol hakemlerinin %48.1'ini il hakemleri oluşturmaktadır. Hakemlerin eğitim düzeylerine bakıldığında %66.9'unun üniversite mezunu olduğu görülmektedir. Meslek grupları arasında öğretmenler %15.2 ile ilk sırada yer almaktadır. Hakemlerin %5 5.1' ini öğrenciler oluşturmaktadır. Hakemlerin %3 1.2' i 751 milyon - 1 milyar arasında gelir düzeyine sahiptir. Hakemlerin %85.5'i İngilizce'yi en az orta derecede konuşmaktadır. Hakemlerin %66.1'i 1-3 yıllık hakemlik tecrübesine sahiptir. Hakemlerin %45'i ayda 6+ maç yönetmektedir. Hakemlerin %51.3'ü haftada 1-2 gün ve %40.6'sı günde 30- 40 dk. antrenman yapmaktadır. Hakemlerin eğitim aldıkları konular incelendiğinde, %39.7'lik değer ile spor psikolojisi ilk sırada bulunmaktadır. Hakemler en önemli konu olarak spor psikolojisini görmekteler. Hakemlere yapılan saldın durumuna baktığımızda, hakemlerin %4 1.3 'ünün saldırıya uğradığım görmekteyiz. Yapılan saldırıların %31.4'ü sözlü, %2.6'sı fiziksel ve %7.3'ü sözlü ve fiziksel olarak tespit edilmiştir. Hakemlere saldırıda bulunanlar arasında %54.4'lük yüzde ile oyuncular ve antrenörler ilk sırada gelmektedir. Yapılan saldırıların nedeni olarak ilk sırada %58.0 ile“kaybetme hırsı ve üzüntüsü”gelmektedir. Hakemlere yapılan saldırıların %81.3'ü“oyun sırasında”yapılmaktadır. Saldıran kişilerin %53.8'i saldırı sonucunda herhangi bir ceza almıştır. Hakemlerin en fazla saldırıya uğradığı il %4.3'lük yüzde ile Ankara'dır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY GENERAL PROFILE OF BASKETBALL REFEREES AND TO COME UP AGAINST ASSAULT SITUATION EKMEKÇİ, Ridvan Post-graduate, Main Branch of Sport Management Thesis Consultant: Asist.Prof.Dr. Selhan OZBEY ALKURT January 2004, 124 pages The purpose of this study was; findout the demografic qualiies of the basketball referees at all lavels (inc. FIBA, ULEB, Level A, B, C, Federation, Local and Candidate) and analyse the agression situation they face, also the agression they create themselves. Also, to develop ideas to prevent agression situation another purpose of this study. Total 1193 surveys was sent and 461 surveys was returned. The research has been carried out on 461 basketball referees who answered their own survey. The research was made use of survey technique to gather the necessary data. The survey formed on 25 questions. 15 questions to define aggressiveness situation and 10 questions to identify the demografic qualities. The information, which was ready to be tested, was analyzed using percentage, frequency, crosstabs and arithmetic mean statistical methots.According to the research findings: The basketball referees who contributed to the research, 90 (19.5%) were female, 371 (80.5%) were male. The group of 22-26 year-old-people had the highest persentage of 51.6%. 48.1% of the basketball referees were local referees. Considering referees education levels, it was seen that 67.1% was university graduates. As professional status, teachers professionship had taken first place by 15.2%. 55.1% of referees were students. 31.2% referees were earning in term of monthly income between 75 1 million- 1 billion. 8 5. 8% of referees were English speaker at the level of intermediate. 66.1% of referees have had 1-3 year(s) officiating experience. 45% referees were officiating more then 6 matches per month. 51.3% of referees were 1-2 day(s) weekly and 40.6% of referees were 30-40min. doing training (work out). Among the subject of their seminars, sport physicology was taken fırt place by 39.7%. When we look to assault on refereees situation, it was seen that 41.3% of referees had been assaulted. According to the distrubition of the type of assaults 31.4%o were verbal, 2.6%» were physical and 7.3% were verbal-physical. Players and coachs together were highest group who assaulted referees, by 54.4%. The reson of assault with highest ration“loosig ambition and get upset”by 58.0%. 81.3% of assault were accured“during the game”. 54% of assaultant recived no punnishment. Most of assault accured in Ankara by 4.3% percentage.