İlköğretim 7. ve 8. sınıf öğrencilerine yönelik negatif tamsayılara ilişkin tutum ölçeği geliştirilmesi ve lojistik regresyonla analizi
Developing an attitude scale towards negative integers for 7. and 8. grade students and analysis with logistic regression
  1. Tez No: 315519
  2. Yazar: YASİN MEMİŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEVİL ŞENTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Tutum ölçeği, negatif tamsayılar, sıralı lojistik regresyon, Attitude scale, negative integers, ordinal logistic regression
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Matematik dersine karşı oluşan tutum ile matematik başarısı arasındaki ilişki literatürde üzerinde sıkça durulan önemli araştırma konularından birisidir. Öğrencinin bir konuya olan başarısının artmasında olumlu tutum geliştirmesi oldukça önemli olmaktadır.Negatif tamsayılar konusu ise, özellikle ilköğretim ikinci kademede öğrenilmeye başlanan ve öğrencilerin gerçek hayata uyarlamakta zorlandıkları ve öğrenmekte zorluk yaşadıkları başlıca konuların arasına girmektedir. Bu tez çalışmasında Negatif Tamsayılara karşı tutum ölçeği oluşturulmaya çalışılmıştır. Taslak ölçek 7. ve 8. sınıf 220 öğrenciye uygulanmış, faktör analizi uygulanarak yapı geçerliliği ortaya konulmuş, genel güvenilirlik için Cronbach's Alpha güvenirlilik katsayısı hesaplanmıştır. Sonuçlar % 95 güven düzeyinde değerlendirilmiştir. Sonuç olarak 28 madden oluşan tek bir faktör altında toplanan bir tutum ölçeği geliştirilmiştir.Ölçek geliştirildikten sonra ilk önce alınan veriler ile matematik başarı puanları arasındaki ilişki gözlemlenmiş daha sonra ise öğrencilerin tutum ölçeklerinden aldıkları toplam puanlar eşit aralıkta 4'e bölünerek sıralı hale getirilmiş ve öğrencilerin demografik verileri arasındaki ilişki gözlemlenmeye çalışılmıştır. Bağımlı değişkenler sıralı halde olduğu için sıralı lojistik regresyon tekniği tercih edilmiştir.Oluşturulan sıralı lojistik regresyon modellerinden elde edilen sonuçlarda, bir dönem önceki matematik notları ile bir dönem sonraki matematik notları arasında anlamlı bir ilişki gözlenmiştir. Sadece 7. Sınıf verileri ile oluşturulan diğer bir modelde matematik başarı notları ile tutum ölçeği maddelerinin 24 maddesinin değişik kategorilerinin anlamlı bir ilişkide oldukları sonuçlarına varılmıştır. Ayrıca oluşturulan son modelde negatif tam sayılara karşı 7. Sınıfların 8. Sınıflara göre daha olumlu tutum gösterme eğiliminde oldukları ve okul dışında eğitim yardımı alan öğrencilerinde diğer öğrencilere göre daha olumlu tutum gösterdikleri sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The relationship between the attitude developed against mathematic course and the success in math course is highly focused research topic in literature. The success rate of a student varies proportionally with the positive manner developed to the subject.The negative integers topic is being taught at the seventh grade and the subject itself is found very hard to realize in real life by students. In this thesis, it is tried to achieved to develop an attitude scale against negative integers. The draft scale has been applied on 220 students selected among seventh and eighth grade, besides it has been verified by applying factor analysis. The cronbachs alpha reliability coefficient has been calculated for common reliability. The results has been evaluated on 95% confidence level. As a result, an attitude scale has been developed under one factor including 28 items.After the scale has been developed, the relationship between the data obtained at the first place and the success points at math has been observed, afterwards the points that students obtained from attiude scale has been divided into 4 equal intervals. These intervals has been managed as ordinal and the relationship of the student`s demographic data has been analyzed. Since the dependent variables were ordinal, the ordinal logistic regression technique has been preferred.A meaningful relationship has been observed on math grades taken between two consecutive terms which have been obtained by ordinal logistic regression models. The other model constitued with 7. class data is obtained that there is a meaningful relationship between mathematics attitude scale items and different categories of 24 items. It is received that it tend to show positive attitudes 7. class than 8. class and students taken support from outside of school that the other students against to negative integers in final model.