Su sorununun çözümünde sanal suyun rolü
The Role of virtual water in solving water conflict
  1. Tez No: 144364
  2. Yazar: ERCAN BARLAS
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDIN ÖZTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Virtual water, food security, comparative advantage, opportunity cost, Euphrates-Tigris, GAP. m
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Hidrolojik çevrimden elde edilen erişilebilir toplam su miktarı, dünya nüfusuna yetecek tatlı suyu sağlamada yeterli olmasına rağmen bu suyun büyük bir bölümü belirli bölgelerde yoğunlaşmakta, bazı bölgeler ise su yetmezliği ile karşı karşıya kalmaktadır. Dünya nüfusu giderek artmakta ve kentsel, endüstriyel, tanmsal, çevresel ve diğer tüm ihtiyaçlar için daha çok suya ihtiyaç duyulmaktadır. Dünyada tanm sektörü diğer sektörlere göre daha fazla su kullanmaktadır. Tarım ile evsel ve endüstriyel su kullanımları arasında kısıtlı su kaynaklan için rekabet hızlı bir şekilde artmaktadır. Bu sebeplerle su kaynakları yerel, bölgesel, havza bazında ve uluslararası boyutta daha iyi yönetilmelidir. Bu da ancak her birim su için gıda üretiminin artırılması ve suyun daha yüksek getirişi olan sosyo-ekonomik kullanımlara transfer edilmesi ile mümkün olacaktır. Bu gerçekler bölgesel ve küresel seviyedeki mevcut su kaynaklarının sürdürülebilir yönetiminin, 'sanal su' konseptini anlama ve bölgesel yetersizlikleri küresel olarak çözmede bu suyun potansiyel kullanımı gibi stratejik seçenekler için zamanın geldiğini göstermektedir. Sanal su kavramı, uluslararası ticareti yapılan gıda ürünlerinin içeriğindeki suyun hacmini tanımlamak için kullanılmaktadır. Biz bu çalışmamızda üretimde anahtar role sahip olan suya vurgu yaparak sanal su konseptinin ekonomik ve politik boyutlarını ortaya koymaya çalıştık. Çalışmamızda ayrıca Fırat-Dicle havzasında su, gıda üretimi ve sanal su ticareti arasındaki ilişkiyi anlatmaya çalıştık. Önümüzdeki 25 yılın demografik değişimleri, tarım için Fırat-Dicle havza ülkelerinin gıda güvenliğini sağlamada güçlükler yaratacaktır. Araştırmalar tanmsal su kullanımına bu şekilde devam edildiği taktirde havzada gıda açığı yaşanacağını göstermektedir. Sanal su stratejisi, havzadaki bu açığı kapatmak için önemli bir alternatif olarak gözükmektedir. Anahtar Kelimeler Sanal su, gıda güvenliği, karşılaştırmalı avantaj, alternatif maliyet, Fırat-Dicle, GAP.
Özet (Çeviri)
Although the total amount of water made available by the hydrologic cycle is enough to provide the world's current population with adequate freshwater, most of this water is concentrated in specific regions, leaving other areas water-short The earth's population continues to increase and requires more and more water for municipal, industrial, agricultural, environmental and other needs. Agriculture sector commands more water than any other sector in the world. The competition for limited water resources between agriculture and more highly domestic and industrial water uses is rapidly increasing. For these reasons, water resources must be better managed on a local, regional, basin-wide and international scale. This includes increasing food production per unit of water, transferring water to uses with higher socio-economic returns. These facts reveal that the time has come for the sustainable management of available water resources based on global and regional, strategic options such as understanding the concept of 'virtual water" and potential use of this water as a global solution to regional deficits. The term 'virtual water* is used to describe the volume of water embedded in food crops that are traded internationally. This study describes the economic and politic dimensions of the virtual water concept with particular emphasis on water as the key factor of production. In this study we also highlight the nexus between water, food production and virtual water trade in Euphrates-Tigris basin. The demographic development of the coming 25 years will be a challenge for agriculture to satisfy the food security of Euphrates-Tigris basin countries. The literature shows that there will be food deficit in the basin if agricultural water uses continues in this manner. The virtual water strategy seems to be a prominent alternative to fiil this gap in the basin.