Bağımsız denetim ve Türk bankacılık sistemindeki uygulaması.
Independent audit and application in Turkish banking system.
  1. Tez No: 144379
  2. Yazar: SERTAÇ ÇIRALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BAHA KARAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bağımsız Denetim, Bankalarda Denetim, Denetim Raporu, Denetim Satandartları, Dış Denetim
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 193
Özet
11 ÖZET işletmeler, kurum ve kuruluşlar faaliyetleri ile ilgili açıklamalar yapmakta ve piyasadaki karar alıcılar bu açıklamalar doğrultusunda hareket etmektedirler. Karar alıcılar -işletme ortakları, firma ile ticari ya da finansal ilişkide olan diğer firma, kurum ya da kuruluşlar, devlet- kendilerine sunulan bilgilerin doğruluğunu asıl kaynağından inceleme şansı bulamayabilirler. Bağımsız denetim, firmaların içinde bulundukları mali durumla ilgili yapmış odukları bildirim ve iddiaların uygunluğunun ve güvenirliğinin incelenmesi ve doğruluğunun test edilmesi işlevini yerine getirmektedir. Firmaların içinde bulundukları durumu karar alıcılara karşı doğru olarak yansıttıklarının doğrulanması için bağımsız denetimin etkin ve güvenilir olarak işlevini yerine getirmesi gerekmektedir. Bu tez kapsamında, bağımsız denetim, denetim sürecinde uyulması gereken standartlar, bağımsız denetçilerin görüşlerini içeren denetim raporları konularında bilgi verildikten sonra hazırlanan mali tabloların firmalar için gerçek bilgileri yansıtıp yansıtmadığını inceleyen bağımsız denetimin günümüz ekonomisindeki yeri ve güvenilirliği incelenerek Türk Bankacılık Sistemindeki uygulamasına yer verilmiştir. Türkiye'de bankalar için hazırlanan denetim raporlarında standart bir uygulamanın var olup olmadığı araştırma konusu yapılmıştır. Denetim sürecinde genel kabul görmüş denetim standartlarının bir bütün halinde uygulanması denetimin etkinliğini ve güvenilirliğini sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT Companies, associations and institutions give statements about their activities and decision makers in the market act through those given statements. Decision-makers (shareholders, the firm which has commercial or financial relation with another company, institutions or associations and the state) may not find a chance of researching the accuracy of the given information from its original source. Independent audit fulfills a function that examines the coherency, cohesiveness and reliability of the firm's given claims and reports about the financial status they are in and that tests the accuracy of those claims and reports. In today's economy, for the companies, internal audit has an active and a reliable role in terms of stating the firm's status rightly to the decision makers. Within the scope of this thesis, firstly independent audit, the standards in the process of auditing and audit report including the opinions of auditors are mentioned; then where the independent audit examining whether the prepared financial statements represent the accurate information stands in today's economy, in what level its reliability is and lastly its application in Turkish Banking System. The research topic is whether there is a standard application in Bank's audit report in Turkey. In auditing process, a complete application of“Generally Accepted Auditing Standards”adds to the efficiency and reliability of the audit. Key Words : Audit in Banks, Audit Report, Auditing Standards, External Audit, Independent Audit.