Ankara Üniversitesi Cebeci Hastanesi yemekhanesinde çıkan yemeklerde salmonella aranması ve adli açıdan değerlendirilmesi
Screening of salmonella in Ankara University Cebeci Hospital's refrectory and investigating from forensic science
  1. Tez No: 144482
  2. Yazar: İSBACAR SÜHEYLA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. A. DERYA AYSEV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Salmonella, Forensic poisoning, Food poisoning, Salmonella infections
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Cebeci Hastanesi Yemekhanesinde Çıkan Yemeklerde Salmonella Taranması ve Adli Açıdan Değerlendirilmesi Bu araştırmada, Ankara üniversitesi Tıp Fakültesi Cebeci Hastanesi yemekhanesinde çıkan yemekler özelde Salmonella grubu bakterilerin varlığı ve zehirlenme olgusu oluşturma olasılığı ile genelde ise yemeklerde üreyen diğer tipteki bakterilerin türünün tespiti yönünden incelendi. Bu amaçla Salmonella bakterisinin bulunma ihtimalinin olduğu et, tavuk ve süt ürünleri üzerinde mikrobiyolojik analizler yapıldı. 73 tanesi çiğ, 107 tanesi pişmiş olmak üzere toplam 180 besin örneği çalışıldı. Besin örneklerinde sık olarak Escherichia coli (%39), Klebsiella (%19), Non fermantatif gram negatif basil (%14), Alfa hemolitik streptococ (%11), Citrobakter (%11), Staphylococ epidermis (%9), Proteus sp (%6), Enterobakter (%7), Bacillus (%7), Koagülaz negatif staphylococ (%8) ender olarak da Staphylococ aureus (%3), Proteus mirabilis (%1J, Penicilium (%1), Candida (%3), Serratia (%1), D grubu streptococ (%1) üredi. örneklerin 51 tanesinde (%28) hiçbir bakteri üremedi. 6 ay süren çalışmamızda Salmonella kaynaklı herhangi bir besin zehirlenmesi olgusu ile karşılaşılmadı. Anahtar Sözcükten Salmonella, Adli zehirlenmeler, Gıda zehirlenmeleri, Salmonella enfeksiyonları.
Özet (Çeviri)
Screening of Salmonella In Ankara University Cebeci Hospital's Refrectory and investigating from Forensic Science In this study, the existence of Salmonella Bacteria and the probability of toxic substance in food which were prepared in refractory of Cebeci Hospital Medical Faculty of Ankara University was researched. One of the mainobjective of this study was determining the other types of bacteria reproduce in food. For this purpose, microbiological analysis are performed to meat, chicken and milk products which also possibility may have Salmonella bacteria. This study was made on 180 nourishment example. 73 of them was raw and 107 of them was cooked. In nourishment samples, Escherichia coli (%39), Clebsiella (%19), Non fermantatif gram negative bacil (%14), Alfa hemolitik streptococ (%1 1), Citrobacter (%11), Staphylococ epidermis (%9), Proteus sp (%8j, Enterobacter (%7), Bacillus (%7), Coagulaz negative staphylococ (%8) Bacterias were reproduce frequently. Also Staphylococ aureus (%3), Proteus mirabilis (%1>, PenicHium (%1), Candida (%3), Serratia (%1), D group streptococ (%1) was determined very rarely. However in 57 of the samples no bacteria was detected. In the period of 6 months of study, no toxicity resourced from the Salmonella Bacteria was detected.