Semen lekesinden ABO Grup tayininde kullanılan absobsiyon-inhibisyon ve absorbsiyon-elüsyon metodlarının karşılaştırılması hakkında bir çalışma
A research for comparing the absorption-inhibition and absorption-elution methods,used for ABO grouping on semen stains
  1. Tez No: 144483
  2. Yazar: EBRU İBİŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAŞAR BİLGE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Semen lekeleri, ABO Kan grubu, absorbsiyon- inhibisyon, absorbsiyon-elüsyon, Adli Biyoloji, Semen stains, ABO blood groups, absorption-inhibition, absorption-elution, Forensic Biology
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Semen Lekesinden ABO Grup Tayininde Kullanılan Absorbsiyon- İnhibisyon ve Absorbsiyon-Elüsyon Metodlarınm Karşılaştırılması Hakkında Bir Çalışma Cinsel saldın ve ırza tecavüz gibi kriminal olaylarda, çoğunlukla olay yerindeki eşyalar veya mağdurun giysileri üzerinde saldırgana ait biyolojik materyaller ve sekresyon lekeleri bulunabilir; bunlardan en sık karşılaşılanı semendir. Günümüzde semen lekelerinden ABO gruplandırması ve DNA analizi yapılarak saldırganın kimliği belirlenebilmektedir. Vücut sıvılarına ait lekelerden kan gruplarını belirlemek için kullanılan absorbsiyon-inhibisyon ve absorbsiyon-elüsyon yöntemleri, leke tespit edilebilecek miktarda antijen içeriyorsa, düşük maliyetli, kolay uygulanabilir ve güvenilirliği yüksek metodlar olmaları bakımından Adli Tıp uygulamalarında yaygm olarak kullanılmıştır. Bununla birlikte donörün non-sekretör özellikte olması veya lekedeki antijen miktarının yetersizliği, sıcaklık, nem, ışık, kontaminasyon ve leke yaşı her iki yöntemin uygulanabilirliğini kısıtlayan etkenlerdir. Bu çalışmada 74 semen lekesinden absorbsiyon-inhibisyon ve absorbsiyon-elüsyon yöntemleri ardışık olarak kullanılarak ABO gruplandırması yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar karşılaştırıldığında iki yöntem arasında anlamlı bir farklılık olmamakla birlikte bazı örneklerde elüsyon yönteminin H antijenini belirlemede daha hassas olduğu belirlenmiştir. Lekeli örneklerin DNA analizi için elverişli olmadığı durumlarda absorbsiyon-inhibisyon ve absorbsiyon-elüsyon metodlan,40 saldırganın kan grubunu tespit etmede güvenilir yöntemler olmaları bakımından tercih edilebilir.
Özet (Çeviri)
A Research for Comparing the Absorption-Inhibition and Absorption-Elution Methods, Used for ABO Grouping on Semen Stains. In many criminal cases, such as rape or attack the attacker leaves some biological materials and secretion stains at crime scene or on the clothes of the victim. Semen stains are the most frequently stains seen at the crime scene. Recently ABO grouping or DNA analyzing can be used for revealing the blood group or some identifies of the attacker from semen stains. Absorption-inhibition and absorption-elution methods, are cheap, practical and sensitive methods when there are sufficient antigens for blood grouping in forensic researches. But non-secretor status or insufficent antigen level of donor, the temperature, the humidity and the light of the incident site, contamination and age of the stain are the limiting factors while putting the methods on practice. In this research, absorption-inhibition and absorption-elution methods are consecutively applied on 74 semen stains for ABO grouping. It's concluded that there is no clear difference between the methods, but elution method is found more sensitive to determine H antigen in some material. If the stain is not suitable for DNA analyzing both of absorption-inhibition and absorption-elution methods can be preferred for ABO grouping due to reliability.