Farklı dans aktivitelerinin dansçılarda bazı fiziksel ve fizyolojik parametreler üzerine etkisi
The effects of different dancing activities on some physiological parameters of dancers
- Tez No: 144501
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BEKİR YÜKTAŞIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Aerobik Dans, Dans, Esneklik, Kalp Atımı, Fiziksel Uygunluk VI
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
ÖZET FARKLI DANS AKTİVİTELERİNİN DANSÇILARDA BAZI FİZİKSEL VE FİZYOLOJİK PARAMETRELER ÜZERİNE ETKİSİ Göçgeldi, İnanç Yüksek Lisans, Antrenörlük Eğitimi Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Bekir YÜKTAŞIR Aralık 2004, 89 sayfa Bu çalışmanın amacı, 5 hafta süreli aerobik dansı ve latin-pop dansı aktivitelerinin çalışmaya katılan bayanların bazı fiziksel ve fizyolojik parametreleri üzerine olan etkisini ortaya çıkarmaktır. Denekler iki gruba ayrılmıştır. Aerobik dans grubunun yaş, boy ve vücut ağırlığı ortalamaları ve standart sapmaları sırasıyla 23 ± 3.3 yaş yıl; 167 ± 5.9 cm.; 65 ± 3.7 kg. ve latin-pop dans grubunun yaş, boy ve vücut ağırlığı ortalamaları ve standart sapmaları sırasıyla 21 ± 1.7 yaş yıl; 166 ± 10.3 cm.; 57 ± 9.1 kg. dır. Çalışmaya My Dream Dans ve Aerobik Salonuna kaydolan 9 bayan dansçı gönüllü olarak katılmıştır. Her iki grup da maksimum kalp atım rezervlerinin %60 şiddetinde aktivitelerini uygulamıştır. Beş haftalık test öncesi ve sonrası deneklerin vücut ağırlıkları, kalp atım sayıları, esneklikleri, akciğer fonksiyonları (FEVı, FVC, VC ve MVV), statik dengeleri ve FVİ (fiziksel verimlilik indeksi) değerleri Vdeğerlendirilmiştir. Verilerin analizinde Wilcoxon Signed Ranks Test ve Mann- Witney U testi kullanılmıştır. Çalışmada anlamlılık düzeyi 0.05 olarak alınmıştır. Değerlendirme sonucunda, Latin pop dans grubunun öntest sontest MVV değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunurken (p < 0.05) aerobik dans grubunun ve latin pop dans grubunun bir çok öntest-sontest değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (p > 0.05). Diğer yandan her iki grubun öntest sontest fark değerleri karşılaştırıldığında kalp atım sayıları ve FVİ değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (p < 0.05). Sonuç olarak, 5 hafta süreyle uygulanan Aerobik dans ve Latin-pop dans aktivitelerinin dansçıların bazı fiziksel ve fizyolojik parametreler üzerine yeterli düzeyde etkisi olmamıştır. Bu sonuç uygulama süresinin kısalığından kaynaklanmış olabileceğinden Latin pop dans ve aerobik dans aktivitelerinin beş haftadan daha uzun bir sürede uygulanmasında faydalar olabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECTS OF DIFFERENT DANCING ACTIVITIES ON SOME PHYSICAL AND PHYSIOLOGICAL PARAMETERS OF DANCERS Göçgeldi, İnanç MS, Education of Training Advisor: Assistant Prof. Dr. Bekir YÜKTAŞIR December 2004, 87 pages The purpose of this study was to investigate the effects of a 5-week aerobic dance and latin-pop dance lessons on some physical and physiological parameters of women. Subjects were divided into two groups. Aerobic dance group's age, height, weight means and standard deviation were 23 ± 3.3 years old; 167 ± 5.9 centimeter; 65 ± 3.7 kilogram and Latin-Pop dancing group's age, height and weight means and standard deviation were 21 ± 1.7 years old; 166 ± 10.3 centimeter; 57 ± 9.1 kilogram respectively. 9 women volunteered dancers who were students at My Dream Dance and Aerobic Sports Center participated in the study. The subjects performed dance exercises at a 60 % rate of maximum heart rate. Subjects' weight, heart rate, flexibility, lungs functions (FEVı, FVC, VC and MVV), static balance and cardiovascular productivity values were utilized as pre and post test IIIdesign. Wilcoxon Signed Ranks test and Mann- Whitney U test were used to analyze data. Significance level was set at.05 level. There were no significant differences between pre and post test parameters of aerobic and Latin-pop dance groups (p >.05).