Republic Days in the post-1997 period Turkey: Commemorative activities as embodied and contested interventions to the imaginary terrain of the 'nation'
28 Şubat sonrası Türkiye'de Cumhuriyet Bayramları'nın değişen rolü: Ulusal imgelemi yeniden oluşturan ve şekillendiren yaklaşımlar
- Tez No: 144718
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DİLEK CİNDOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Milliyetçilik, Türkiye, 28 Şubat Kararlan Sonrası Dönem, Cumhuriyet Bayramı, Bayramlar vı, Nationalism, Turkey, Post- 1997 Period, Republic Day Holiday, Commemoration IV
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
ÖZET 28 ŞUBAT SONRASI TÜRKİYE'DE CUMHURİYET BAYRAMLARI' NIN DEĞİŞEN ROLÜ: ULUSAL İMGELEMİ YNEİDEN OLUŞTURAN VE ŞEKİLLENDİREN YAKLAŞIMLAR F. Gizem Zencirci Yüksek Lisans, Siyaset Bilimi Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Dilek Cindoğlu Eylül 2004 Bu lez 28 Şubat kararlan sonrası Türkiye'sindeki Cumhuriyet Bayramı kutlamalarını ve bu kutlamalarin Zaman, Hürriyet, ve Cumhuriyet gazeteleri tarafından temsillerini; 'Cumhuriyet Bayramı' kategorisinin dinamizminin, 'Türk ulusu' kategorisinin dinamizmine denk geldiği perspektifine dayanarak ele almıştır. Bu amaçla, bu tez bu üç gazetenin Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına yaklaşımlarında geliştirdikleri farklılıkları incelemektedir Bu inceleme sonucunda, bu lez farklı ideolojik söylemlerin Cumhuriyet Bayramına dair farklı yaklaşımlarının, Cumhuriyet Bayramı'nın 'ulusal imgelem'in sürdürülmesindeki rolünüazaltmadığını, aksine güçlendirdiğini öne sürmektedir, çünkü yaklaşımlardaki bu farklılık Cumhuriyet Bayramı'nın 'ulusal imgelem'i temsil etme ve ona atıfta bulunma rolünü Cumhuriyet Bayramı'nın her koşulda 'ulusa dair' olmasi sebebiyle desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT REPUBLIC DAYS IN THE POST 1997 PERIOD TURKEY: COMMEMORATIVE ACTIVITIES AS EMBODIED AND CONTESTED INTERVENTIONS TO THE IMAGINARY TERRAIN OF THE 'NATION' F. Gizem Zencirci M.A., Department of Political Science Supervisor: Assistant Prof. Dr. Dilek Cindoğlu September 2004 This thesis explores the Republic Day holiday celebrations and their representations in three newspapers; Zaman, Hürriyet and Cumhuriyet in the post- 1997 period from a perspective which argues that commemorative activities are a point onto which interventions signify both embodiment and contestation for the 'national imaginary'. To this end, this thesis examines the differences in the way various nationalistic discourses relate to the 'national imaginary' by employing various presences in the terrain of the Republic Day holiday. Resulting from this analysis, this thesis argues that the differences in the way various ideological positions relate to the Republic inday holiday do not lessen, in fact strengthen the function of the Republic Day holiday in the reconstruction and reimagining of the terrain of the 'nation', since the differences in 'national imaginary' are expressed via interventions to the Republic Day holiday which thus occurs as a legitimate referent 'of the nation.'