Attitudes of the university youth towards authority: A comparative study in major universities of Ankara and İstanbul
Üniversite gençliğinin otoriteye yönelik tutumları: Ankara ve İstanbul'un önde gelen üniversitelerinde karşılaştırmalı bir çalışma
  1. Tez No: 144719
  2. Yazar: EVRİM ÖZGÜL KAZAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER FARUK GENÇKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Sosyoloji, Education and Training, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Üniversite öğrencileri, otoriler tutumlar, devletin yüceltilmesi, güçlü siyasi lider tercihi, Türk Siyasi kültürü vı, University students, authoritarian attitudes, exaltation of state, preference for strong political leaders, Turkish political culture IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu tezde cevaplandırılmak istenen temel soru şudur: Türk siyasi kültürünün iki öğesi olan güçlü siyasi lider tercihi ve devletin kutsallaştırılması, son sınıf Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi ile Uluslar arası İlişkiler Bölümleri öğrencileri arasında ne kadar yaygındır? Siyasi lider ve devlet kavramları aynı zamanda otorite sembolleri olduğundan, bu tez esas olarak bu öğrencilerin otoriteye karşı olan tutumlarını açığa çıkarmayı amaçlamaktadır.Demokrasinin iyi işleyişi belli bir otorite-vatandaş ilişkisine dayanmaktadır. Otoriteye itaat, otoritenin sorumluluğu ile öyle dengelendirilmelidir ki, otorite gücünü kötüye kullanmasın. Devlet ile bu çeşit bir ilişki kurulması etkili ve eleştirel bir siyasi pratiği gerektirir. Bu nedenle, devletin ve siyasi liderlerin yüceltilmesinden çok, kontrol ve dengeleme amaçlarına uygun olarak, otorite simgeleri belli bir mesafeden değerlendirilmelidir. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi ile Uluslar arası İlişkiler Bölümleri son sınıf öğrencilerinin otoriteye yönelik tutumlarının özellikle önemli olmasının nedeni,bu bölümlerin mezunöğrencileri olarak onların birçok devlet ve özel sektör kuruluşlarında ülkemiz için çok önemli mevkilerin sahipleri olacak olmalarıdır. Tez sorusunun cevaplandırılması amacıyla 2004 yılının Mayıs ve Haziran aylarında Ankara ve İstanbul'un önde gelen yedi üniversitesinde yaklaşık dört yüz son sınıf Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi ile Uluslar arası İlişkiler Bölümü öğrencileri üzeride bir araştırma yapılmıştır. Teorisel temeller siyasi kültür, Türk siyasi kültürü, değer değişimi ve siyasal sosyalleşme çalışmalarıdır. Buna göre, bu bölümlerde okuyan son sınıf öğrencilerinin, güçlü siyasal lider özelliği artan oranlarda, devletin yüceltilmesi ise azalan oranlarda olmak üzere, Türk siyasal kültürünün bu iki özelliğini de gösterdiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The basic question to be answered in this thesis is: To what extent the two characteristics of Turkish political culture- preference for strong political leaders and the exaltation of state- is prevalent among senior students of Political Science and Public Administration, and International Relations Departments? Since the figures of political leaders and state are the symbols of the authority, the thesis in fact aims at revealing the attitudes of these students towards authority. Well functioning of a democracy is based on a certain relationship between the authority and the citizenry. Articulation of such a relationship with the state calls for an effective oppositional and critical political practice on the side of the citizenry. Contrary to the exaltation of state and political leaders, authority figures should be considered at certain distance for control and balancing purposes. These students' attitudes towards authority are significantly important since as the graduates of these departments, they will occupy iiicentral positions for the country in various state and private institutions. To answer the thesis question, a survey was conducted of almost four hundred senior students studying in these departments of major universities in Ankara and Istanbul. The theoretical foundations are the studies of political culture, Turkish political culture, value change and political socialization. The survey findings are compared with the same survey conducted in 1994. Accordingly, we find that senior students of these departments exhibit these characteristics of Turkish political culture with an upward trend in preference for strong political leaders and a downward in exaltation of state traits.