Conceptualizing transnational terrorism and the emergence of the non-state security actor: Al Qaeda
Ulusötesi terörizmin kavramsallaştırılması ve devlet-dışı güvenlik aktörünün ortaya çıkışı: El Kaide
  1. Tez No: 144738
  2. Yazar: NUR ÇAĞRI KONUR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. ERSEL AYDINLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Ulusötesi Terörizm, Devlet-dışı Güvenlik Aktörü, El Kaide, İkili Dünya Politikası Anlayışı, Devlet-merkezli Dünya, Çok-merkezli Dünya iv, Transnational Terrorism, Non-state Security Actor, Al Qaeda, Dualistic Image of World Politics, State-centric World, Multi-centric World m
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
Bu tez, ulusötesi terörizme etkili bir uluslararası karşılık verilebilir mi sorusunu cevaplayabilmek için, ulusötesi terörizmin doğasım ve ulusötesi teröristlerin aktörlüğünü incelemektedir. Bir yandan, verilmeye çalışılan karşılığın 'uluslararası' niteliğini, diğer yandan da karşı karşıya olunan tehdidin 'ulusötesi' niteliğini anlayabilmek için ikili bir dünya politikası anlayışı geliştirilmiştir. Buna göre, verilmeye çalışılan karşılığın uluslararası niteliği devlet-merkezli dünya anlayışı ile açıklanırken, karşı karşıya olunan tehdidin ulusötesi niteliği çok-merkezli dünya anlayışıyla açıklanmıştır. Daha sonra, ulusötesi terörizm terimi kavramsallaştınlmış ve uluötesi tererizmin de parçası olduğu, çok-merkezli dünyadaki tehdit algılamalarının devlet-merkezli dünyadakilerden farkı incelenmiştir. Böylece, çok-merkezli dünyanın yardımıyla ulusötesi teröristlerin aktör olarak ortaya çıkışı ve devlet-dışı aktörlerin aktörlük özellikleri ortaya konmuştur. Yapılan argümanları somutlaştırmak için, bu aktörlük özelliklerini en iyi taşıyan ulusötesi terörist organizasyon El Kaide' nin evrimi ve özellikleri değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, var olan uluslararası karşılık mekanizmalarmın ulusötesi terörizm tehdidiyle etkili bir şekilde başaçıkmakta yetersiz olduğu ortaya çıkmıştır. Bunun sebebi, karşılık mekanizmaları uluslararası ve devletlerin oluşturduğu tehdidlere karşı geliştirilmişken, ulusötesi terörizm tehdidinin ulusötesi ve devlet-dışı aktörler, yani ulusötesi teröristler, tarafından oluşturulan bir tehdit oluşudur.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes the nature of transnational terrorism and the actorness of transnational terrorists in order to answer the question of whether it is possibility to give an effective international response to transnational terrorism. A dualistic approach of world politics has been developed in order to understand the 'international' nature of the response on the one hand, and the 'transnational' nature of the threat on the other hand. Accordingly, international nature of the response has been explained with the state-centric world image, while transnational nature of the threat has been explained with the multi-centric world image. Then, the term transnational terrorism has been conceptualized and the differences of the threat perceptions within the multi-centric world, of which transnational terrorism is a part, than those of the state-centric world have been analyzed. Thus, the rise of transnational terrorists as non-state security actors with the help of the multi-centric world and the actorness characteristics of these non-state security actors have been mentioned. The evolution and the characteristics of Al Qaeda transnational terrorist organization, which fits the non-state actorness criteria the best, has been evaluated in order to demonstrate the arguments made. In conclusion, it has been found out that the existing international response mechanisms cannot meet the challange posed by transnational terrorism effectively. This is because while the response mechanisms are international and developed to meet the challanges posed by states, transnational terrorism is a transnational threat that is posed by non-state security actors, namely by transnational terrorists.