Anadolu otelcilik ve turizm meslek liselerinde öğrenim gören öğrencilerin okul amacına yönelik beklentilerinin değerlendirilmesi
- Tez No: 144884
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KURBAN ÜNLÜÖNEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: mesleki eğitim, turizm eğitimi, Anadolu otelcilik ve turizm meslek liseleri, vocational education, tourism education, Anatolian hotel and tourism vocational high schools
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 335
Özet
11 ÖZET Ulusal ekonomilerin ve uluslar arası ticaretin gelişiminde, sosyal ve kültürel alanda, ülkelerarası iyi niyet ve anlayışın yerleşmesinde turizmin oynadığı rol, ülkelerin bu sektöre büyük önem vermelerini zorunlu kılmış ve bu konudaki kalkınma yarışım hızlandırmıştır. Bir çok ülke, turizm faaliyetlerine etkinlik kazandırabilmek ve bu sayede turizm piyasasında daha güçlü olmak için turizm eğitimine önem vermektedir. Bunun en önemli göstergeleri ise, ülkelerin turizm eğitimi veren kurumlar açmasıdır. Türkiye'de turizm eğitimi faaliyetleri; örgün ve yaygın olmak üzere 2 şekilde yürütülmektedir. Örgün turizm eğitimi veren öğretim kurumları, ortaöğretim ve yükseköğretim düzeyinde mesleki turizm eğitimi veren okullardan oluşmaktadır. Yaygın turizm eğitimi ise; gerek resmi gerekse özel kurumlar tarafından verilen kısa süreli mesleki kurslar niteliğinde bir görünüm arz etmektedir. Anadolu otelcilik ve turizm meslek liseleri; Türkiye'de ortaöğretim düzeyinde en kapsamlı ve uzun süreli turizm eğitimi veren öğretim kurumları olmaları nedeniyle, Türk turizm sektörü ve Türk mesleki eğitim sistemi içerisinde çok önemli bir yere sahip bulunmaktadır. Bu çalışmada, Anadolu otelcilik ve turizm meslek liseleri; bu okullarda öğrenim gören öğrencilerin öncelik, beklenti ve değerlendirmeleri açısından incelenmiştir. Çalışma, üç bölümden oluşmaktadır. Birinci ve ikinci bölümler kavramsal çerçeveye ayrılmış olup, birinci bölümde; genel olarak eğitim ve mesleki eğitim olguları çeşitli ülkeler ölçeğinde irdelenmiştir. İkinci bölümde ise; Türkiye'deki mesleki eğitim ve mesleki turizm eğitiminin genel çerçevesi çizildikten sonra Anadolu otelcilik ve turizm meslek liseleri incelenmiştir. Üçüncü bölüm ise; Anadolu otelcilik ve turizm meslek liselerinde öğrenim gören öğrencilere yönelik bir araştırmaya ayrılmıştır.
Özet (Çeviri)
m ABSTRACT The role that tourism plays on the expansion of national and international trade on the stabilization of good-will between countries, forced the countries to pay attention to this sector and increased the development competation on this issue. Most of the countries attach importance to tourism education in order to gain efficiency to its tourism activities and to be more powerful in tourism market. The fact that countries open tourism education institutions to realise this issue. Tourism education activities in Turkey is executing in two ways; education and distance education. Education institutions that give vocational tourism education in education, are constituted of schools at both secondary and higher level. Distance tourism education is given by either official or private institutions as a short time vocational courses. Anatolian hotel and tourism vocational high schools have specific importance in Turkish tourism sector and in Turkish vocational education system due to the fact that they give the most comprehensive and long period tourism education. In this study, the Anatolian hotel and tourism vocational high schools are examined from the view point of the students' priorities, expectations and evaluations. This study comprises three sections. First and second sections include conceptual frame. In the first section, education and vocational education facts had been analized within the frame work of various countries. In the second section after examining the general frame of Turkish vocational education and vocational tourism education, the Anatolian hotel and tourism vocational high schools has been examined. Third section is consist of the research on the students of Anatolian hotel and tourism vocational high schools.