Kent planlaması ve kentsel yeşil ağ bütünleşik planlamaya yönelik yöntem denemesi
Developing an approach for integrated urban planning with green network
- Tez No: 144900
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİHA AYDEMİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Yeşil Ağ, Ekoloji, İklim, Rekreasyon, Kentsel Tasarım, Kent Planlama vn, Green Network, Ecology, Climate, Recreation, Urban Design, Urban Planning vm
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 231
Özet
Kentsel yeşil ağ; kentsel alanlarda çeşitli işlevlere hizmet eden yeşil alanların ve yeşil eleman içeren açık alanların süreklilik oluşturacak biçimde, belirlenen amaçlar çerçevesinde (ekolojik, iklim, rekreayon, kentel tasarım)“ağ”kavramı kapsamında kent imar planı ile uyumlu bir şekilde birleştirilmesi ile oluşan yapıya verilen isimdir. En temel amaç kent içindeki yeşil alanları kent dışı yeşil ile birleştirmek ve bütünleştirmektir. Ketsel yeşil ağ uygulaması planlamanın iki aşamasında değerlendirilebilir. İlk aşama; yerleşim alamnda imar planı yapılmasından önce veya revize imar planları oluşturma aşamasında, ekoloji, iklim, rekreasyon ve kentsel tasarım işlevleri açısından önemli olan alanların belirlenerek planlamaya dahil edilmesidir. Yeşil ağın bu aşamada uygulanması alan potansiyelinden kaynaklanan avantajların, uygulama giderlerini azaltacağından ekonomik faydası olacaktır. İkinci aşama imar plam yapılmış olan alanların, ekoloji, iklim, rekreasyon ve kentsel tasarım işlevleri açısından önemli olan alanların belirlenerek belirlenen vizyon doğrultusunda yalnızca çok zorunlu olan imar planı değişikleri ile oluşturulmasıdır. Yapılan çalışmada, belirtilen her bir işlev için önemli olan alanların belirlenmesi ve SWOT tekniğine göre yorumlanmasına yönelik olarak“ön analiz”,“detay analiz”ve“sentez”sorularından oluşan bir yöntem geliştirilmiştir. Hazırlanan sorular yeşil ağın yalnızca kentsel ölçekte oluşturulmasına yönelik olarak değil, ulusal, bölge ve alt bölge ölçeğinde oluşturulmasına yönelik olarak hazırlanmıştır. Oluşturulan bu yöntem kent alt ölçeğinde yapılan bir uygulama ile test edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Developing An Approach For Integrated Urban Planning With Green Network Urban green network means; different types of urban green spaces, which include open areas containing green and water elements, are connected to each other and to urban surroundings so that they all together forms a network. After agreed upon the green network, it ought to be combined to city's master plan. This network has multifunction; ecology, climate, recreation and urban landscape and design. The main purpose is to link and to integrate the urban green areas to rural greens. In other words, to provide the continuation of rural greens within the urban areas. The application of urban green network can be considered at two stages of planning. The first stage is the inclusion of green spaces that are important for ecology, climate, recreation and urban landscape-design functions to master plan or revision plan during planning process. The formation of green network at this stage reducing the cost of application due to land potential advantages will provide economic benefits. The second stage is to defining areas crucial for ecology, climate, recreation and urban landscape- design functions make efforts to build green network in already planned areas by making necessary plan revisions. This study develops a methodology defining important areas to the functions of green network, provides survey and strategic evaluation technique (SWOT). It covers the guiding question sheets which include three stage analyses such as pre analysis, detailed analysis and synthesis. The objective is to develop a time saving guidance to assist the planners and municipalities in developing green network in their master planning. The question sheets are designed not only for building green network at urban scale but also national, regional and sub regional scales. The methodology is tested by applying in an urban division of Trabzon.