Bir örgüt içi eğitim unsuru olarak örgütsel kültürün yöneticilerin yönetsel davranışlarına etkisi: A grubu seyahat acentalarında bir uygulama
The effects of organizational culture as a compenent of training in organization on managerial bahaviours of managers
- Tez No: 144903
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MELİH TOPALOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Kültür, Yönetsel Davranışlar, Seyahat Acentaları, Organizational Culture, Managerial Behaviours, Travel Agencies
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
ÖZET Yönetsel faaliyetler, işletmeler için çok önemlidir ve yöneticilerin yönetsel davranışlarım şekillendirmektedir. Bu çalışma, işletmelerin başarılı olmalarında önemli etkisi olan, yönetsel davranışları ortaya koymaktadır. Örgütsel kültür; işgörenlerin, işletmenin değerlerini anlamalarını sağlamaktadır. Örgütsel kültür, çalışanlar arasında paylaşılan değerler, duygular, etkileşimler, beklentiler ve tutumlar olarak tanımlanmaktadır. Örgütsel kültür ile ortaya çıkan yönetsel davranışlar, işletmeye canlılık kazandırmaktadır. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde; kültür ve örgütsel kültür hakkında bilgiler verilmektedir. İkinci bölümünde; yönetim, yönetici kavramları ve örgütsel kültürün yöneticilerin yönetsel davranışları üzerindeki etkileri açıklanmaktadır. Üçüncü bölümde ise; Ankara' daki A Grubu Seyahat Acentalanndaki örgütsel kültür ve yöneticilerin yönetsel davranışları ortaya konulmaktadır. Çalışmada, hazırlanan anketler ile verilere ulaşılmıştır. Günümüzde, işletmeler arasındaki rekabet seyahat acentalanmn faaliyetlerini etkilemektedir. Bundan dolayı, yöneticiler bazı yönetsel becerilere sahip olmalıdır. Sonuç olarak, yöneticiler günün koşullarına uygun yönetsel davranışları seyahat acentalannda oluşturmak zorundadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Managerial facilities was a plenty of importance for the organizations and shapes the managers managerial bahaviours. This study suggests the managerial behaviours to obtain the organizations success. Organizational culture supplies the employee to understand the organizations values. Organizational culture is defined as the values, senses, expectations and behaviours. The managerial behaviours revive the businesses. This study contains three parts. In the first of the chapter of the study, the information about culture and organization culture are given, hi the second part, the concept of management and managers and the effects of organizatonal culture on the managers managerial behaviours are explained. In the third part the organization culture in the A group travel agencies in Ankara and tha managerial behaviours of managers are determined. The datas had collected by questioners. And the collected datas had evaluated by SPSS program. In these days, the competion betwen busineses effect the travel agencies. Because of this reason, the managers should have some managerial skills. As a conclusion businesses have to form the managerial behaviours.