Canlıların çeşitliliği ve sınıflandırma ünitesindeki kavramların öğretilmesinde uygulanan düz anlatım ve görsel (yapılandırma) yöntemlerin etkilerinin karşılaştırılması
The effect of traditional and constructivist approach of teaching methods on students' learning in the chapter of diversity and classification organisms
- Tez No: 144908
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KURU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Eğitim ve Öğretim, Biology, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Biyoloji Eğitimi, Yapılandırıcı Eğitim Yöntemi, Düz Anlatım Yöntemi, Biology Education, Constructivist Approach, Traditional Approach
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
ÖZET Bu çalışma ile“Canlılığın Çeşitliliği ve Sınıflandırma”konusunun öğretilmesinde düz anlatım ve görsel yöntemlerinin(yapılandırıcı eğitim) öğrencilerin öğrenmelerine etkisi araştırılmıştır. Araştırma Keçiören Lisesi Süper Lise kısmı 1. sınıf A ve C şubeleri ile, İncirli Lisesi 1. sınıf A şubesi öğrencileri ile çalışılmıştır.“Canlıların Çeşitliliği ve Sınıflandırma”konusunun öğretilmesinde farklı öğretim yöntemlerinin uygulanmasından önce, tüm grupların (2 deney, 2 kontrol) zihinsel gelişim seviyelerinin ve bu konu hakkında sahip oldukları önbilgilerin belirlenmesi amacıyla Mantıksal Düşünme Yeteneği Testi ve Canlıların Çeşitliliği ve Sınıflandırma Başarı Testi öntest olarak uygulanmıştır. Kontrol gruplarında“Canlılığın Çeşitliliği ve Sınıflandırma”konusu düz anlatım yöntemi ile, deney gruplarında ise yapılandırıcı eğitim yöntemi ile işlenmiştir. Deney ve kontrol grupları ile derslerin işlenmesinden sonra Canlıların Çeşitliliği ve Sınıflandırılması Başarı Testi hem deney hem de kontrol gruplarına sontest olarak uygulanmıştır. Elde edilen veriler, SPSS paket programında bağımsız gruplar için t-testi, bağımlı gruplar için t-testi ve ANCOVA kullanılarak test edilmiştir. Veri analizi sonucunda görsel yöntemlerin uygulandığı deney gruplarının“Canlılığın Çeşitliliği ve Sınıflandırma”konusunu düz anlatım yöntemiyle işleyen kontrol gruplarından daha başarılı oldukları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study effect of traditional and constructivist approach of teaching methods on students' learning is searched in“Diversity and Classification of Organisms”chapter. This research was applied to 9l grade students of Keçiören High School, in A and C classes, and İncirli High School A class. İn the teaching of“Diversity and Classification of Organisms”chapter, two experimental and control groups are constitued according to their cognitive structure level.“The Diversity and Classification of Organisms”chapter is teached by traditional teaching in control groups and constructivist approach in experimental groups. Experimental design with pretest-posttest control group has been used. Data collecting tools that were used in research are Test of Locical Thinking and Diversity and Classification of Organisms Achievement Test. Data that were obtained by collecting data tools consisting of the test mentioned above were analysed by using t-test for independent groups, t-test for dependent groups and ANCOVA in SPSS package programme. As a result of data analysis the experimental groups which are teached by constructivist approach have more success than other groups.