Normal ve taşımalı eğitim-öğretim yapan ilköğretim ikinci kademe öğrencilerinin matematik dersine yönelik tutumlarının değerlendirilmesi
The evaluation of secondary school students' attitudes towards mathematic who are at the practice of transportational and local primary teaching education system
  1. Tez No: 144907
  2. Yazar: ÇAĞDAŞ KOÇKAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FEYZİ SÖNMEZ, YRD. DOÇ. DR. MELEK ÇAKMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Taşımalı İlköğretim Uygulaması, tutum, matematik öğretimi, başarı, The Practice of Transportational Teaching, attitude, mathematics teaching, success
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
ÖZET Bu araştırmanın temel amacı, normal ve taşımalı sistemde eğitim-öğretim gören ilköğretimin II. Kademesindeki öğrencilerin matematik dersine yönelik Mumlarını belirlemektir. Araştırmanın başlangıcında konu ile ilgili literatür taraması yapılmıştır. Verilerin toplanmasında matematik dersine yönelik tutum ölçeği (Baykul, 1990:9-13) kullanılmıştır. Anketin birinci kısmı kişisel bilgilerle ilgilidir, ikinci kısmı ise matematik dersine yönelik 30 maddelik tutum cümlelerini kapsamaktadır. Bu araştırmada kullanılan anketler, Kırşehir ili merkez ve merkeze bağlı ilçelerden sosyo-ekonomik düzeye göre seçilen üç ilçedeki (Boztepe, Mucur, Çiçekdağı) Taşımalı İlköğretim Uygulamasının yapıldığı okullarındaki 1166 altı, yedi ve sekizinci sımf öğrencisine uygulanmıştır. Verilerin çözümlenmesinde SPSS (Statistical Package for Social Sciences) paket programı kullanılmıştır. Öğrencilerin anket maddelerine vermiş olduğu cevapların frekans (f) ve yüzdeleri (%) hesaplanmıştır. İkili karşılaştırmalarda t-testi, çoklu karşılaştırmalarda ise tek yönlü varyans analizi tekniklerinden yararlanılmıştır. Bu çalışmadan çıkan bazı sonuçlara göre, normal ve taşımalı eğitim-öğretim yapan İlköğretim II. Kademe öğrencilerinin matematik dersine yönelik tutum puanlan sınıflar ilerledikçe anlamlı olarak olumsuz yönde değişmektedir. Ayrıca, normal ve taşımalı sistemdeki öğrencilerin matematik dersindeki başarı notlarıyla tutumları arasında anlamlı bir ilişki ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT The main purpose of this study is to evaluate secondary school students' attitudes towards mathematics who are at the practice of transportational and local primary teaching education system. The literature review was made at the beginning of this research. In order to collect data, a mathematics attitude survey was used in this study (Baykul, 1990:9- 13). The first part of this survey is about personal information. Second part contains 30 sentences related with attitudes towards mathematics. This survey used in this research was carried out at the practice of Transportational teaching schools in Kırşehir city center and in the school districts of Kırşehir (Boztepe, Mucur, Çiçekdağı) according to their socio-economic status with 1166 sixth, seventh, and eigth grade students. To analyze data, SPSS (Statistical Package for Social Sciences) program was used on computer. Frequencies and percentages were calculated according to the students'responses to this survey. T-test and One-Way Anova Varyans Analysis techniques were used in order for comparisons. Some of the conclusions from this study showed that there was a significiant reduction in secondary school students' attitudes towards mathematics from grade sixth to eigth at the practice of transportational and local primary teaching. In addition to that, a meaningful relation was found between these students' attitudes towards mathematics and their math success.