Yüksek performanslı betonlarda sargı donatısının etkilerinin deneysel olarak araştırılması
Research of the effects of confinement in high strength concrete by expemental method
- Tez No: 145001
- Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN HÜSEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yüksek performanslı beton, Sargı donatısı, Gerilme-şekildeğiştirme modeli, Basmç dayanımı, Süneklik, Boyuna donatı oram, High-Performance Concrete, Stirrup Steel, Stress-Strain Model, Compressive Strength, Ductility, Transverse Steel Ratio VI
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZET Yüksek performanslı veya geleneksel betonla projelendirilen betonarme yapıların olası depremler karşısında elastik davranacak şekilde boyutlandmlrnasmın ekonomik bir çözüm olmadığı bilinmektedir. Deprem etkisi ile yapımn eylemsizlik kuvvetlerinin ortaya çıkaracağı enerjinin yapı elemanlarının plastik şekildeğiştirmeleri ile yutulmasını sağlayacak bir boyutlandırma ekonomik açıdan gerekmektedir. Bu da yapı elemanlarının, stabilite, dayanıklılık, dayanım ile birlikte belirli bir sünekliğe de sahip olacak şekilde boyutlandırılmasını gerektirmektedir. Geleneksel betonlara göre üzerlerinde daha az sayıda çalışma gerçekleştirilmiş olan yüksek performanslı betonların, mevcut gerilme-şekildeğiştirme modellerinin geleneksel betonlarınla kadar güvenilir olmaması nedeniyle ve bu konuda yapılacak çalışmalara veri oluşturması da düşünülerek, yüksek performanslı betonlarda sargı donatısının etkilerini deneysel olarak araştırmak bu çalışmanın temel amacını teşkil etmektedir. Bu amaçla gerçekleştirilen çalışma, toplam dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm genel bilgiler bölümü olup, ikinci bölümde bu çalışmanın amacı doğrultusunda farklı sargı donatısı aralıkları kullanılarak, farklı enkesit ve boyuna donatıya sahip yüksek performanslı beton deney numuneleri üretilmiştir. Bu deney numuneleri üzerinde merkezi basmç deneyi yapılarak, numunelerin basınç dayanımları ve gerilme-şekildeğiştirme diyagramları elde edilmiştir. Deneylerden elde edilen bulgular karşılaştırmalı olarak irdelenmiştir. Çalışmanın bütününden çıkartılabilecek başlıca sonuç ve öneriler üçüncü bölümde özetlenmekte ve bu son bölümü kaynaklar dizini izlemektedir. Elde edilen sonuçlar, sargı donatısının geleneksel betonlarda olduğu gibi yüksek performanslı betonların da basmç dayanımını ve sünekliğini, sargısız betona göre önemli oranda artırdığım, yüksek performanslı betonlar için önerilen gerilme-şekildeğiştirme modellerinin güvenilir olarak kullanılabilmesi için daha farklı çalışmaların gerektiğini ortaya koymuş bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Research of the Effects of Confinement in High Strength Concrete by Experimental Method It is common knowledge that the dimensioning of reinforced concrete structures projected with high-performance or traditional concrete to act elastically in a possible earthquake is not an economical solution. A dimensioning that would absorb the energy to come out of the inaction forces of the structure with the effect of earthquakes through plastic deformations of structural elements is essential. And, this requires that structural elements be dimensioned to have certain ductility with a certain level of resistance. Due to the fact that unavailability of stress-strain models as much as traditional concrete for high-performance concrete, about which there are fewer studies compared to traditional concretes, and also for referential data for future researchers on the topic, the main objective of this study is to make testing research on the effects of confinement reinforcement in high-performance concrete. Made for this purpose, the study has four sections. The first section is one for an overview, whereas in the second section, high performance testing concrete samples with different cross-sectional and confinement reinforcement are produced using different stirrup steel spaces in parallel with the objective of this study. A central compressure test has been made on this test samples, obtaining compressive strength and stress-strain diagrams of samples. Findings from testing are comparatively studied. Results and suggestions from the entire study are summarized in the third section, followed by the list of references in the last section. Results have shown that stirrup steel have increased the compressive strength and ductility of high-performance concrete relatively much higher than concrete with no stirrup steel, and that more studies are needed in order for stress-strain models suggested for high- performance concrete may find wider applications.