Dogu Karadeniz bölgesine ait çeşitli balların GC-MS ve HPLC-MS analizleri
GC-MS and HPLC-MS analysis of some East Karadeniz region honeys
- Tez No: 145030
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÜMMÜHAN OCAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Bal, GC-MS, HPLC-MS, Stir-bar, Anzer, Polifenol V, Honey, GC-MS, HPLC-MS, Stir-bar, Anzer, Polyphenol. VI
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
ÖZET Bu çalışmada, Doğu Karadeniz Bölgesinden alman altı adet bal numunesinin kimyasal içeriği araştırılmıştır. Bu numunelerden dört tanesi Anzer bölgesinden alınmış olup yapılan analizler ile diğer iki numune arasında herhangi bir fark olup olmadığı araştırılmıştır. Bilindiği üzere Anzer balının diğer ballardan daha iyi bir fizyolojik etkiye sahip olduğu düşünülmektedir. Bu çalışmada bu düşüncenin doğruluğu araştırılmıştır. Bal numunelerinin sulu çözeltilerinin ve uçucu bileşenlerinin (headspace) analizleri Stir-bar'lar yardımı ile TDS sistemi bulunan GC-MS cihazında gerçekleştirildi. Yine aynı numunelerinin yağ asidi içerikleri GC-MS cihazı yardımı ile tayin edildi. Numunelerin fenolik madde içerikleri ise HPLC-MS cihazı kullanılarak analiz edildi.
Özet (Çeviri)
SUMMARY GC-MS and HPLC-MS analysis of some East Karadeniz Region Honeys In this study, chemical compositions of six different East Karadeniz Region honeys were analyzed. Four samples were from Anzer Plain called Anzer honey. It is believed that Anzer honey has more positive effect on human body than normal honey. The aim of the work was to find out components that are specific for the Anzer honey. Their water solutions and volatiles were analyzed with stir-bars by using GC-MS equipped with TDS system. Fatty acid compositions were analyzed with GC-MS and the polyphenol analyses were carried out on a HPLC-MS system.