Annelerin empatik beceri düzeyi ile çocuk yetiştirme tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi
A study on relationship between level of mother's skill of empathy upbringing attitude
  1. Tez No: 145035
  2. Yazar: İLKNUR UÇMAZ HALICIOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABİDE GÜNGÖR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Empati, Anne-Baba Tutumları, Okulöncesi Eğitim, Empathy, parental attitude, preschool education
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
ÖZET ANNELERİN EMPATİK BECERİ DÜZEYİ VE ÇOCUK YETİŞTİRME TUTUMLARI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ UÇMAZ HALICIOGLU, İlknur Yüksek Lisans Tezi, Eğitim Bilimleri Bölümü Tez Danışmanı: Doç. Dr. Abide GÜNGÖR Ekim, 2004 Bu araştırmanın amacı, annelerin empatik beceri düzeyi ile çocuk yetiştirme tutumları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmada, ayrıca, annelerin empatik beceri düzeyleri ile çocuk yetiştirme tutumlarının bazı demografik değişkenlerle olan jlişkisi de incelenmiştir. Araştırmanın örneklemini, 2002-2003 eğitim-öğretim yılında Ankara İli Çankaya, Keçiören ve Altındağ ilçelerindeki ilköğretim okullarının anasınıfina devam çocuklardan 532' sinin annesi oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri, araştırmacı tarafından geliştirilen kişisel bilgi formu, Dökmen' in (1988) Empatik Beceri Ölçeği-B Formu, Schaefer ve Bell' in (1958) Çocuk Yetiştirme Tutumu Ölçeği (Parental Attitude Research Instrument, PARI) kullanılarak elde edilmiştir. Elde edilen sonuçlar, annelerin PARI' den aldıkları puanlara göre E.B.D. (Empatik Beceri Düzeyi)'i yüksek olan annelerin, E.B.D. 'i düşük ve orta olanlara göre daha koruyucu ve disiplinli tutumda olduğunu göstermektedir. Araştırmada,empatik beceri düzeyi ile demokratik, ev kadınlığı rolünü reddetme ve geçimsizlik faktörleri arasında bir ilişki bulunmamıştır. Araştırmanın bulguları, anne Empatik Beceri Düzeylerinin annelerin yaşma, ailedeki çocuk sayısına, anasınıfina devam eden çocuğun doğum sırasına, babaların yaşına, göre farklılaşmadığını göstermiştir. Araştırmada anne empatik beceri düzeylerinin annelerin bazı demografik özelliklerine göre farklılaştığı görülmüştür. Profesyonel meslekler grubunda çalışan annelerin, üniversite ve yüksek okul mezunu annelerin, orta ve üst SED' deki annelerin E.B.D.'inin daha yüksek olduğu saptanmıştır. Araştırmada elde edilen sonuçlar doğrultusunda, annelerin empatik beceri düzeylerinin yükseltilebilmesi amacıyla eğitimcilere ve ailelere çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A STUDY ON RELATIONSHIP BETWEEN LEVEL OF MOTHER'S SKILL OF EMPATHY AND UPBRINGING ATTITUDE UÇMAZ HALICIOGLU İlknur Graduate Thesis, Educational Sciences Depertmant Thesis Advisor: Associate Doç. Abide GÜNGÖR October, 2004 The objective of this study is to research the relationship between level of mother's skill of empathy and upbringing attitude. In this study, the relationship of level of mother's skill of empathy and upbringing attitude with some demographic factors is also studied. Exemplar of the study consists of mothers of 532 children who go to the kindergarten of primery schools in the provinces of Çankaya, Keçiören, and Altındağ in 2002-2003 education term. Data of the research was obtained by using a personel information form mode by the researcher, Dökmen's skill of empathy scale B form and Bell's and Schaefer's (Parental Attitude Research Instrument, PARI) Results that are acquired reveal that according to the points of PARI, methers whose level of empathy skill is higher tend to be more protective and disciplinarian than those whose level of emphaty skill is love or medium. In the study, a relationship between level of empathy skill and factors of denial of democratic, housewife role and lock of harmony wasn't found.Findings of study shows that mother's levels of empathy skill don't vary according to agree of mothers, number of kids in the family, birth row of the kids who go to the kindergarten, age of fathers. In the research it's seen than mother's levels of empathy skill vary according to mother's some demographic features. It's determined that skill of empathy of mothers who have a professional occupation, are graduate from universities and at the medium and high part of SED is higher. In the light of results acquired in the study, educators and parents are advise so as to raise mother's level of empathy skill.