Yaygın mesleki ve teknik eğitim merkezlerinin sorunları ve çözüm önerileri (Manisa örneği)
Problems of the extended vocational and technical education centers and suggestions of solutions
- Tez No: 145238
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL AÇIKGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Teknik Eğitim, Education and Training, Technical Education
- Anahtar Kelimeler: Mesleki ve Teknik Eğitim, Çırak Öğrenci, Mesleki Eğitim Merkezleri, İşyeri, Vakıf, Mesleki Eğitim Programı. VIII, Vocational and Technical Educational, Apprentice Student, Vocational Education Programme. X
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 193
Özet
ÖZET YAYGIN MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM MERKEZLERİNİN SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ FERAH GÜÇLÜ Bu araştırma; MEB Manisa Mesleki Eğitim Merkezi ile Elginkan Vakfi Mesleki Eğitim Merkezi'nin amaçlarını,, yönetsel işleyişlerini, il ve ülke düzeyindeki mesleki eğitim çalışmalarını, mesleki ve teknik eğitimin sorunlarım algılayışları ve çözüm önerilerim yönetici, öğretmen, öğrenci düzeyinde karşılaştırmalı olarak incelemektedir. Bu araştırmanın amacı; özel ve resmi mesleki eğitim merkezlerini karşılaştırarak farklı bir bakış açışı geliştirmek, yaygın mesleki ve teknik eğitim sisteminin aksayan ve eksik kalan yönlerim ortaya çıkararak yeni bir sistemin dayanaklarının belirlenmesine.yardımcı olmaktır. Bu amaçla yaygın mesleki ve teknik eğitime taraf olan herkesin görüş ve önerilerini almak için nitel bilimsel araştırma tekniklerinden 'yan yapılandırılmış görüşme' tekniği kullanılmıştır. İdareci, öğretmen ve öğrencilere uygulanacak yan yapılandırılmış görüşme formları; 3308-4702 Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliği, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), ve Türkiye Esnaf- Sanatkar ve Küçük Sanayi İşletmeleri Araştırma Enstitüsü'nün (TES-AR), bu alandaki çalışmaları ile yönetim süreçleri alanındaki tez çalışmalarından yararlanılarak hazırlanmıştır. Görüşmeler, genellikle randevu ile ve tamamen gönüllülük esasına dayanılarak yapılmıştır. Veriler, görüşme sırasında görüşme formuna kaydedilmiştir. Deneklerin görüşleri aşağıdaki gibi özetlenebilir: 1. Mesleki eğitimin gereklilikleri devlet, özel sektör ve ekonomideki sosyal taraflar tarafından paylaşılmalıdır. 2. Ekonomide nitelikli ara eleman ihtiyacı istatistiksel olarak belirlenmeli ve tek bir elde toplanmalıdır. 3. Öğrencilere meslek bilgisi yanında, bireysel gelişimlerini sağlayacak sosyal faaliyetler sunulmalıdır. 4. Çırak öğrencilerin iş yerindeki denetimlerine, meslek odalarından görevlendirilecek kişiler de katılmalıdır. İş yerindeki eksikliklerin giderilmesinde, denetimlerin etkili olabilmesi için yaptıranlarla desteklenmesi gerekmektedir. VII5. Mesleki eğitimde görev alan öğretmenlere alanlarındaki gelişmeleri takip edebilmeleri için işyerlerinde staj yapma imkanı tanınmalıdır. 6. Öğrencilerin eğitim merkezine devamları takip edilmeli, eğitim günleri 2 güne çıkartılmalı ve günlük ders yükü(10 saat) azaltılmalıdır. 7. Mesleki eğitim kurullarının görev alanları yeniden belirlenmeli, eşgüdümü arttıran yeni bir sistem ile 'bölgesel mesleki eğitim projeleri' geliştirilmelidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PROBLEMS OF THE EXTENDED VOCATIONAL AND TECHNICAL EDUCATION CENTERS AND SUGGESTIONS OF SOLUTIONS FERAH GÜÇLÜ This study researches the aims, administrational processes, vocational education studies on local and national level, approach to problems of vocational and technical education and solving suggestions of MEB Manisa Vocational Education Centers and Elginkan Foundation Vocational and Tehnical Education Centers on the level of head masters, teachers and students in a comparative way. The aim of this research is, to develop a new point of view by comparing states and private education systems and help to determine the basics of a new system by pointing on faults and deficiencies of extended vocational and technical education. In the light of this aim, 'semi-structural interview technique' used to get the opinions and suggestions of people who are in the favour of vocational and technical education. The semi-structural interview forms that are going to be applied to head masters, teachers, and students were prepared by depending on the studies of TİSK, TOBB, TES-AR and same studies in this subject and thesis studies of these organizations in administrational processes. Interviews were generally made by the appointments and always with voluntary people. The datas were recorded in the form during the interview. The ideas of the subjects are as followings: 1. The necessities of vocational education should be shared by government, private sector and social parts in economy. 2. The need of qualified technical mid-level personnel should be determined statistically in econqmy and should be monopolized. 3. Social activities should be served to students to help them for their personel improvement besides their technical trining.. 4. Some instructors who are going to be charged in the vocational chamber should take part for controlling the apprentice students in their working place for having on effective control, it is necessary to be supported with the enforce. IX5. The teachers who take part in vocational education, should be enable to be under training in the workplaces to catch the developments in their area. 6. Attendances of the students to the training centers should be carefully controlled and their training must be increased to 2 days in a week,and the daily subjects should be decreased by 10 lessons. 7. The duty areas of the vocational training institutions should be re-obtained and local vocational projects must be developed by a new system which increases the coordination