İzmir rehberlik ve araştırma merkezlerinde duygusal bozukluk tanısı almış 6-14 yaş arası çocukların anne-baba özelliklerinin araştırılması ve karşılaştırılması
Parents' characteristics of childeren between the ages of 6 and 14 having the diagnose of 'Emotional Disorder' at İzmir guidance and research centers
  1. Tez No: 145415
  2. Yazar: MUSTAFA FARUK ARIKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RENGİN AKBOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Emotional Disorder, Parental Attitudes, Psychological Symptoms, Trait Anxiety, Locus of Control
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitimde Psikolojik Hizmetler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 322
Özet
XXIV ÖZET VE ANAHTAR SÖZCÜKLER İzmir Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinde Duygusal Bozukluk Tanısı Almış 6-14 Yaş Arası Çocukların Anne-Baba Özelliklerinin Araştırılması ve Karşılaştırılması Mustafa Faruk ARIKAN Bu çalışmada, 6-14 yaşları arasındaki çocuklarında duygusal bozukluk bulunan anne ve babaların sosyo-kültürel özellikleri, çocuk yetiştirme tutumları, psikolojik belirti düzeyleri, sürekli kaygı düzeyleri ve kontrol odakları araştırılmakta ve bazı değişkenlere göre farklılık ve ilişkileri karşılaştırılmaktadır. Araştırma İzmir Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinde, 94 anne, 58 baba olmak üzere toplam 152 yetişkin üzerinde yapılmıştır. Araştırmada veri toplama araçları olarak“Aile Hayatı ve Çocuk Yetiştirme Tutumu Ölçeği (PARI)”,“Ruhsal Belirti Tarama Listesi SCL 90-R”,“Spielberger'in Sürekli Kaygı Envanteri”,“Rotter' in İç-Dış Kontrol Odağı Ölçeği”ve araştırmacı tarafından geliştirilen ve“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Verilerin analizinde aritmetik ortalamalar, standart sapmalar belirlenmiş, uygun olan yerlerde t testi, korelasyon ve varyans analizi, yorumlamada Bonferroni ileri analiz yöntemi kullanılmıştır. İstatistiksel analizler sonucunda; sosyo-kültürel özellikler, çocuk yetiştirme tutumları, psikolojik belirti düzeyleri, sürekli kaygı düzeyleri ve kontrol odaklan ararsında istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Anahtar Sözcükler : Duygusal Bozukluk, Anne-Baba Tutumları, Psikolojik Belirtiler, Sürekli Kaygı, Kontrol Odağı.
Özet (Çeviri)
XXV ABSTRACT AND KEY WORDS Parents' Characteristics of Children between the Ages of 6 and 14 Having the Diagnose of“Emotional Disorder”at Izmir Guidance and Research Centers. Mustafa Faruk ARIKAN This study is designed to determine the differences and the relationship according to some variables between parents' who have children between the ages of 6 and 14 having the diagnose of“emotional disorder”at Izmir Guidance and Research Centers. Also the socio-cultural status, conduct of bringing up children, psychological symptoms, level of trait anxiety and locus of control are determined by the investigator. This sample of this study is made of 94 mothers, 58 fathers, total 152 parents at Izmir Guidance and Research Centers. In the study to collect the data“Parental Attitude Research Instrument (PARI)”,“Symptom Distress Check List SCL 90-R”,“Spielberger's Trait Anxiety Inventory”,“Rotter's Internal-External Locus of Control Scale”and“Personal Data Form”are used. In data analysis, arithmetic averages, standard deviations are determined and t test, correlation analysis and variation analysis, Bonferroni are used as the statistical techniques. As a result of the statistical analysis; it is found out that there is a meaningful relation between socio-cultural factors, conduct of bringing up children, psychological symptoms, level of trait anxiety and locus of control.