2000 yılı Kasım ayında yaşanan finansal krizin sebepleri üzerine bir değerlendirme
  1. Tez No: 145480
  2. Yazar: ÜLKER ÇAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET UZUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik Kriz, İstikrar Programı, Türkiye Ekonomisi, 2000 Krizi, 2001 Krizi, Economic Crisis, Stability Program, Turkish Economy, 2000 Crisis, 2001 Crisis
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Politikası Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
ÖZET Ekonomik krizler, hemen her ülkenin farklı dönemlerde karşı karşıya kaldıkları bir durumdur. Türkiye ekonomisi, özellikle son dönemlerde sık sık ekonomik krizlerle karşı karşıya gelmiştir. 1994 yılında ortaya çıkan ekonomik krizin etkileri ortadan kaldırılmadan 1997 Asya Krizi ve 1998 Rusya Krizi'nin etkileriyle ekonomide istikrarsızlıklar artmış ve ülke 2000 ve 2001 yıllarında yeniden kriz ortamına sürüklenmiştir. Bu krizlerin etkilerinin ortadan kaldırılması amacıyla istikrar programları hazırlanmış ve bu istikrar programlan kısmen başarı elde etmiş, büyük çoğunlukla da basan elde edilemediğinden programlar uygulamadan kaldırılmıştır. Günümüzde, yeni bir kriz ortamına girilmesinin engellenmesi amacıyla ekonomik dengeler üzerinde hassas bir şekilde durulmakta ve ekonomide istikramı sağlanması amacıyla alman kararların ciddi olarak uygulanması çalışmaları sürdürülmektedir.
Özet (Çeviri)
II ABSTRACT Economical crises is a situation that almost every country can face with at different times. Turkish economy has faced with frequent economical crises lastly. Before being able to overcome the effects of the economical crisis appeared in 1994, the instabilities in the economy has increased with the impacts of 1997 Asian Crisis and 1998 Russian Crisis; thus, the country has been dragged into crisis in 2000 and 2001. In order to remove the effects of these crises, new stability programs have been prepared and these programs have partly been successful, however, mostly due to their unsuccessfulness, they have been abrogated. Today, not to enter a new crisis environment, it is the economical equilibrium that is greatly dwelled upon; in addition, the decisions taken to ensure the stability in economy are tried to be applied seriously.