Karagöl(Borçka-Artvin)ün algleri üzerine bir araştırma
A study on the algae of Karagöl(Borçka-Artvin)
- Tez No: 145498
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT ŞAHİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Fitoplankton, Epipelik, Epifîtik, Karagöl, Cluster Analizi, Shannon Weaver Çeşitlilik İndeksi, Phytoplankton, Epipelic, Epiphytic, Karagöl, Cluster Analysis, Shannon- Weaver Diversity Index
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu araştırmada Nisan-Ekim 2001 ve Nisan-Ekim 2002 tarihleri arasında Karagöl'ün planktonik ve bentik alg florasının tespiti, hangi alg gruplarını içerdiği, bu gruplara ait taksonlan ve bentik taksonların miktarlarının mevsimlere göre dağılışı ayrıntılı olarak incelenmiştir. Belirtilen bu tarihlerin haricindeki aylarda ulaşım sağlanamadığı için örnekleme yapılamamıştır. İnceleme süresince göl suyuna ait bazı fiziksel ve kimyasal parametrelerin tayinide gerçeMeştirilmiştir. Karagöl'ün alg florası Bacillariophyta, Chlorophyta, Chrysophyta, Cyanophyta ve Euglenophyta divizyolanna ait toplam 103 türden oluşmaktadır. Bacillariophyta divizyosu üyeleri hem fitoplanktonda hem de bentik florada dominant organizma grubunu oluşturmuştur. Bunu fitoplanktonda sırası ile, Chlorophyta, Chrysophyta ve Cyanophyta, bentik alglerde ise Chlorophyta, Cyanophyta, Euglenophyta ve Chrysophyta divizyolan izlemiştir. Gölde fitoplankton oldukça fakir bulunmuş fakat bentik algler tür çeşidi yönünden zengin olmuştur. Bentik algler içinde epipelik algler tür sayısı ve çeşitlilik bakımından epifîtik alglere göre daha zengin bulunmuştur. Epipelik kommunitede Shannon- Weawer çeşitlilik indeks değeri ortalaması 2.295 olarak bulunmuştur. Cluster analizi sonuçları sayımlarda elde edilen bulguları desteklemektedir. Karagöl mezotrofik karakterde bir göldür.
Özet (Çeviri)
A Study on The Algae of Karagöl (Borçka- Artvin) We studied phytoplankton and benthic algae composition and seasonal variation of benthic algae. Also additional some physical and chemical parameters of the lake water were determined. Karagöl (Borçka- Artvin) during the period April 2001 -October 2001 and 2002. Sample collection was not possible since the winter period beginning from October to April transportation infacile because of severe climatic conditions in the area. The algal flora of Karagöl were consist of 103 species belonging to Bacillariophyta, Chlorophyta, Chrysophyta, Cyanophyta and Euglenophyta divisions. Bacillariophyta was dominant in phytoplankton and benthic flora. It was followed by Chlorophyta, Chrysophyta, and Cyanophyta in phytoplankton, respectively. In benthic algae, Chlorophyta, Cyanophyta, Euglenophyta and Chrysophyta divisions, respectively follow Bacillariophyta. Compared with epiphytic algae, epipelic algae was richer in the number of species and diversity. On the other hand, benthic algal flora was found to be richer than phytoplankton. The average value of the Shannon- Weaver index of epipelic community was found to be 2.295. The result of cluster analysis supports the findings in our study. The type of the lake is mesotrophic.