An exploration of perceived self-determination and self-efficacy of EFL instructors in a Turkish state university
Türkiye'de bir devlet üniversitesindeki ingilizce öğretmenlerinin öz-belirleyicilik ve öz-yeterlilikleri üzerinde bir araştırma
- Tez No: 145570
- Danışmanlar: DR. BİLL SNYDER, DR. MARTİN ENDLEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: öz-belirleyicilik, otonom, aitlik duygusu, yeterlilik, öz-yeterlilik vı, Self-determination, autonomy, relatedness, competence, self-efficacy IV
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak İngilizce Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
ÖZET TÜRKİYE'DE BİR DEVLET ÜNİVERSİTESİNDEKİ İNGİLİZCE ÖĞRETMENLERİNİN ÖZ-BELİRLEYİCİLİK VE ÖZ- YETERLİLİKLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Ünver, Meral Melek Yüksek Lisans, İkinci Dil Olarak İngilizce Öğretimi Bölümü Tez Yöneticisi: Dr. Bill Snyder Ortak Tez Yöneticisi: Dr. Martin Endley Haziran 2004 Bu çalışma, 2003-2004 akademik yılında Anadolu Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu'nda çalışan İngilizce öğretmenlerinin öz-belirleyicilik ve öz- yeterlilik bağlamında kendilerine nasıl algıladıklarını araştırmıştır. Çalışma aynı zamanda öğretmenlerin öz-belirleyicilik ve öz-yeterlilik algılan arasındaki olası ilişkiyi de incelemiştir. Çalışmaya, Anadolu Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu'nda çalışan 49 İngilizce öğretmeni katılmıştır. Bu çalışmada iki veri toplama aracı kullanılmıştır. Öğretmenlerin öz- belirleyicilik ve öz-yeterlilik bağlamında kendilerini nasıl algıladıklarını saptamak amacıyla, The Work Climate Questionnaire (Deci et al., 2001) ve the Teacher Efficacy Scale (Woolfolk & Hoy, 1990) den oluşan bir anket kullanılmıştır. Anket verileri toplandıktan sonra, öz-belirleyicilik ve öz-yeterlilik durumlarına göre rasgeleseçilen on katılımcıyla mülakatlar yapılmıştır. Bu mülakatların amacı öğretmenlerin öz-belirleyicilikleri ve öz-yeterliliklerini ve ikisi arasındaki ilişkiyi derinlemesine incelemektir. Çalışmanın sonuçlan, öğretmenlerin büyük bir çoğunluğunun, çalıştıkları ortamı öz-belirleyiciliklerini (otonom) ve öz-yeterliliklerini destekler durumda algıladıklarım göstermiştir. Öğretmenler en çok ders kitabı seçimi, ders kitabı harici materyal kullanımı ve smav hazırlığı konularında kendilerini otonom olarak algılamışlardır. Öte yandan, motivasyonu düşük öğrencilerin ve ağır iş yükünün, öğretmenlerin motivasyonunu olumsuz olarak etkilediği görülmüştür. Öğretmenler ve yöneticiler arasında ilişkilerin niteliğinin de etkili olduğu saptanmıştır. Öz- yeterlilik konusunda, öğretmenlerin büyük bir çoğunluğunun kişisel ve genel öğretmenlik öz-yeterliliklerinin çok yüksek olduğu saptanmıştır. Bu çalışmanın sonuçlan iş ortamının, öğretmenlerin öz-belirleyicilikleri üzerindeki destekleyici etkisinin önemini vurgulamıştır. Çalışma, aynı zamanda, öğretmenlerin kendi öz-belirleyiciliklerini ve Öz-yeterliliklerini algılayışlarım etkileyen faktörlerin karmaşıklığım da ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN EXPLORATION OF PERCEIVED SELF-DETERMINATION AND SELF-EFFICACY OF EFL INSTRUCTORS IN A TURKISH STATE UNIVERSITY Ünver, Meral Melek M. A., Department of Teaching English as a Foreign Language Supervisor: Dr. Bill Snyder Co-Supervisor: Dr. Martin Endley June 2004 The study investigated the level of perceived self-determination and self- efficacy of the EFL instructors working in the Anadolu University School of Foreign Languages (AUSFL) in the 2003-2004 academic year. The study also examined the possible relation between instructors' perceived self-determination and self-efficacy. Forty-nine EFL instructors working in AUSFL participated in the study. Two data collection instruments were used in the study. A survey combining the Work Climate Questionnaire (Deci et al., 2001) and the Teacher Efficacy Scale (Woolfolk & Hoy, 1990) was used to identify the level of perceived self- determination and self-efficacy of the instructors. Interviews were then carried out with ten participants chosen considering their levels of self-determination and self- efficacy to explore the perceived self-determination and self-efficacy of the instructors and the possible relation between the two. iiiThe results revealed that the majority of instructors perceived themselves to be working in an autonomy supportive environment. Textbook selection, the use of extra materials, teaching methods, and exam preparation were the areas the instructors mostly felt autonomous. However, unmotivated students and heavy workload affected the instructors' motivation negatively. The quality of relationships between the instructors and the administration also appeared to be influential. As for teacher efficacy, the majority of instructors had high levels of personal and general teaching efficacy. However, no significant relation was found between the levels of self-determination and self-efficacy of the instructors. The results reveal the importance of autonomy support in work settings for teachers, but also the complexity of the factors that influence teachers' perceptions.